2017. szeptember 9., szombat


boat.jpg „Állj ki mellettem a világ véleményével szemben, és akkor én is kiállok melletted Atyám előtt a mennyben. De ha megfutamodsz, gondolod, hogy fedezlek majd?”              (Máté 10:32-33, MSG fordítás) .                                                             Károli fordítás—„Valaki azért vallást tesz én rólam az emberek előtt, én is vallást teszek arról az én mennyei Atyám előtt Aki pedig megtagad engem az emberek előtt, én is megtagadom azt az én mennyei Atyám előtt.”
Ha kivételesen bátran szeretnél élni és kiállni Krisztusért, akkor meg kell tudnod határozni a világnézetedet - az alapot, amelyre a meggyőződéseid épülnek. Ugyanakkor ismerned kell a nem keresztyén világnézeteket is, amelyek nap, mint nap az odaadásodért versenyeznek. Íme, négy népszerű világnézet:
Materializmus: a pénz a legfontosabb. Annak ellenére, hogy nem hoztunk magunkkal a világba semmit és nem is viszünk magunkkal semmit, a materializmus a gazdagsággal méri a sikert. Te viszont többre lettél teremtve az árucikkeknél! A Lukács 12:15 szerint: „Az élet nem abból áll, hogy sok mindened van.” (NIV fordítás).  –Károli-fodr-„Monda azért nékik: Meglássátok, hogy eltávoztassátok a telhetetlenséget; mert nem a vagyonnal való bővölködésben van az embernek az ő élete”.                                                                    A világon a legjobb dolgok nem anyagi jellegűek.
Hedonizmus: minden jó, ami jó érzéssel tölt el. A hedonistáknak az élvezet az istenük. A céljuk, hogy az életet kényelemben töltsék, és jól érezzék magukat. De az élet célja nem maga a boldogság – a boldogság egy melléktermék, amelyet akkor tapasztalsz, amikor megvalósítod az életcélt, amire elhívott Isten. A szent és Isten számára elválasztott élet eredménye a boldogság. „Akik csak azért élnek, hogy kielégítsék saját bűnös természetüket, romlást és halált aratnak majd abból a bűnös természetből. De akik azért élnek, hogy a Szellem tetszését keressék, örök életet fognak aratni a Szellemtől” (Galata 6:8, NLT ford.)-„ Károli-f- . Mert aki vet az ő testének, a testből arat veszedelmet; aki pedig vet a léleknek, a lélekből arat örök életet.”
Individualizmus: az első az, amit én akarok. Amerika kőkemény individualizmusra épült, mostanra pedig narcisztikus kultúrává nőtte ki magát. Isten viszont nem arra teremtett, hogy önmagadnak élj!                        Ha követni akarod Jézust, félre kell tenned az önző törekvéseidet.                         A Róma 2:8 szerint: „azoknak, akik a maguk tetszésére élnek, akik elutasítják az igazságot és a gonoszságot követik, gyűlölet és harag jut majd”. –Károli-f-„ Azoknak pedig, akik versengők és akik nem engednek az igazságnak, hanem engednek a hamisságnak, búsulással és haraggal.9-v” Nyomorúság és ínség minden gonoszt cselekedő ember lelkének, zsidónak először meg görögnek;”                                                               Isten azonban  ellenáll az én központúságnak, mert Isten a szeretet − a szeretet pedig sohasem önző.
A politika mint vallás: több neves világi konferencián is beszéltem már, és a következőt fedeztem fel: a politika vallásként szolgál azoknak, akik nem ismerik Istent. Nincs semmi gond a politikával, de nem kellene, hogy a megváltódként tekints rá. „A mi állampolgárságunk a mennyben van. Onnan várjuk a Megváltót, az Úr Jézus Krisztust” (Filippi: 3:20). –Károli - ford-„ Mert a mi országunk mennyekben van, honnét a megtartó Úr Jézus Krisztust is várjuk;”                                                                               Igen, felelősségteljes állampolgárnak kell lennem − de elsősorban Istennek tartozom hűséggel, és csak azután a kormánynak.
Mit hoztak magukkal ezek a világnézetek? A kultúránk összeomlását, az iskoláink kritikus állapotát, korrupciót a vállalkozásainkban, káoszt a közigazgatásban, világiasságot a gyülekezeteinkben, zűrzavart a családjainkban és konfliktusokat a személyes életükben.                              Minden alkalommal, amikor nem a teremtőnk "kézikönyve" / a Biblia / alapján cselekszünk, mi magunk szenvedünk sérülést.                                     Nem Isten törvényei ellen vétünk csupán , hanem önmagunk ellen.
Isten arra hívja a keresztyéneket, hogy álljanak ki az Ő igazságáért a „világ véleményével szemben”, ezzel ellensúlyozva a ma uralkodó világnézeteket. Ezt csak akkor tudod megtenni, ha jól meg vagy alapozva Isten Igéjében és kivételes bátorságra tettél szert a Vele való kapcsolatban. 
  • Milyen konkrét módokon kért Isten arra, hogy szólalj fel a világban domináns véleményekkel szemben? Hogyan reagáltál?
  • Mit tehetsz azért, hogy olyan szilárd alapod legyen, amelyre ráépülhet a keresztyén világnézeted?
----------------------------------------------------------
Egy arab mese beszél egy tevéről, amelyik egy sátorhoz érve, bedugta az orrát és megkérdezte a z ember: betehetem a fejemet? Igen felelt az ember. Kis idő multán kérdi a teve- betehetek e az első lábamat? Igen felelt az ember. Majd később megint kérdez a teve- betehetem e a hátsó ball lábamat is?- Igen felelt az ember- megint később kérdezte te a teve- a hátsó másik lábam is betehetném? Igen felelt az ember- Megszólal az ember- ,sajnos kettőnknek igen kicsi ez a sátort  menj ki hogy elférjek ,                      "Úgy, - mondta a teve - jó lesz tehát, ha azon igyekszel, hogy elhagyd a sátrat."
Így fészkeli be magát a bűn is szívünkbe, míg egészen úrrá lesz felette.
---------------------------------------------------------
ÖTEZER EMBER MEGVENDÉGELÉSE
– Van itt egy gyermek és öt kenyér,
Ám ötezernek ugyan mit ér?
Oly fáradtak és oly éhesek!
– Csak bízzatok, ne féljetek!
– Hozzátok nékem azt mind ide,
Éhen ne menjen el senki se’!
Isten hatalma csodát tehet,
Csak bízzatok, ne féljetek!
Így lett kevésből éppen elég.
Ötezren áldják Isten nevét.
Ő egyedül, ki csodát tehet.
Csak bízzatok, ne féljetek!
---------------------------------------------------
Ady Endre:
AZ ISTEN-KERESŐ LÁRMA

Neved sem értem, Istenem,
De van két árva, nagy szemem
S annyi bolondot látok,
Hogy e sok bolondságból
Nagy ijedelmemben,
Uram, hozzád kiáltok.

Próbáltam sokféle mesét,
De, hajh, egyik se volt elég:
Szívemben, idegeimben
Kiabáló, nagy lárma
Téged keres, Fölség,
Isten, a tied minden.
--------------------------------------------------------------------

„Jaj, mely mocskosnak látszik a mi tisztaságunk! Mely haragosnak a
mi szelídségünk! Mely felfuvalkodottnak a mi alázatosságunk! Mely
kegyetlennek a mi irgalmasságunk! Mely gyarlónak a mi erősségünk, ha a Krisztus tükörébe nézünk! Óh, mely száraznak találtatik a mi sírásunk!
Óh, mely képmutatónak töredelmességünk! Mely fösvénynek adakozásunk,mely torkosnak böjtölésünk! Mely változónak állhatatosságunk! Mely szófogadatlannak engedelmességünk, ha Krisztus Urunk erkölcse mellé állanánk! „ Pázmány Péter
---------------------------------------------------
Követünk téged, Úr Jézus, de hogy követhessünk, ragadj meg
bennünket, mert tenélküled senki sem képes felemelkedni. Hiszen te
vagy az út, az igazság, az élet, a képesség, a hit, a jutalom. Végy
fel bennünket, mint  út, erősíts, mint igazság, éltess, mint élet.
Szent Ambrus
=======================================================Az újszövetség különböző helyeiből nyilvánvaló, hogy a mi Urunk
szemében minden keresztyén,,egy'' valamilyen értelemben.                          Főpapi imájában, melyet a mindenható Atyához intéz érettük szenvedése előtt, kifejezi vágyát, hogy hívei egyek legyenek                                (Jn 17,20 –„De nemcsak ő érettük könyörgök, hanem azokért is, akik az ő beszédökre hisznek majd én bennem.” kk.). Ugyanebben az értelemben ír  Pál a korinthusiakhoz (1Kor 12,12)-„
Mert amiképpen a test egy és sok tagja van, az egy testnek tagjai pedig, noha sokan vannak, mind egy test, azonképpen a Krisztus is.”
 és az efézusiakhoz (Ef 4,4).-„ Egy a test és egy a Lélek, miképpen elhívatástoknak egy reménységében hívattatok el is;”
 Azon kívül ez az egyetlen test, egységében
tekintve, kapta meg az evangélium különleges kiváltságait.                         Nem ez vagy az - az ember részesül az áldásban, hanem mindnyájan, és minden egyes, az egész test egységében, csak olyan ember, aki új és lelki ember, aki teljes valójával keresi és kapja meg azt.                                   Az Anyaszentegyház a világ útján át a ,,Bárány jegyese'', egy és nem sokféle, s a választott lelkeket magában egyesíti, nem elkülönülten élnek azok. Newman
------------------------------------------------------
Bár Isten egész Egyháza bizonyos rangfokozatokba tagozódik,
úgyhogy a Test egysége különböző részeket foglal magában, mégis miként az Apostol mondja, mi mindnyájan egyek vagyunk Krisztusban (Róm 1,8) –„ Először hálát adok az én Istenemnek a Jézus Krisztus által mindnyájatokért, hogy a ti hiteteknek az egész világon híre van;”
Bármily jelentéktelennek lássák is, egy tag sem áll annyira távol a
másik feladatától, hogy ne lenne a Fővel összekötve. A hit és a
megváltás egységében a megkülönböztetően egyenlőség és a közös
méltóság birtokosai vagyunk. Így halljuk ezt Péter apostol . - I-lev-2: 5,9.v.  ,Eleven kövek módjára épüljetek fel lelki házzá, szent
papsággá, lelki áldozatok bemutatására, melyek kedvesek Istennek Jézus Krisztus által.''
Majd kissé tovább: ,, Károli – ford - 5 - „Ti magatok, is mint élő kövek épüljetek fel lelki házzá, szent papsággá, hogy lelki áldozatokkal áldozzatok, amelyek kedvesek Istennek a Jézus Krisztus által                        - 9-Ti pedig választott nemzetség, királyi papság, szent nemzet, megtartásra való nép vagytok, hogy hirdessétek Annak hatalmas dolgait, aki a sötétségből az ő csodálatos világosságára hívott el titeket;”
A Szentlélek kenete pedig pappá szenteli. Azért kell
mindazoknak, akik lélekben és elveikben keresztyének, tudatában
lenniük..., hogy királyi nemzetségből származnak és a pap kötelessége
jut részükül. Mi oly királyi, mint amikor az Istennek alárendelt lélek
uralkodik teste felett? S mi felel meg jobban a pap kötelességének,
mintha tiszta lelkiismeretet szentelünk az Úrnak és szívünk oltárán a
jámbor élet szeplőtelen áldozatát mutatjuk be neki?
Nagy Szent Leó
---------------------------------------------------------
A BIBLIÁT…
A Bibliát vedd a kezedbe
Mikor a hajnal beköszönt.
És találjon reád az este
Biblia mellet térdre esve,
Fürössze lelked fényözön!
Könnyebb lesz kint a nagyvilágban
Megérteni Isten szavát,
Könnyebb az élet ezer gondja,
Mert lelked azt nem maga hordja.
Mondd, vajon van-e Bibliád?
Vajon mikor lát úgy a hajnal,
És mikor talál úgy az est,
Mint aki nincsen tele jajjal,
De Bibliával, áhítattal
Látja hogy ragyog a kereszt…
Látja, hogy övé lett az élet
Látja, hogy közel van a Nyár –
Ki lassan jár is odaérhet
Aki siet, odatéved.
De jó lesz megpihenni már!
A Bibliát tedd a szívedre!
Meglásd szíved örülni tud,
Nem nézel sötét fellegekre,
S nem is gondolsz arra remegve,
Vajon hová vezet majd az út?!
Előre hát a keskeny úton
Bibliás hittel csendesen…
A csendességben és a hitben
Ott az Isten, hogy megsegítsen,
És benne a ragyogó jelen!
-----------------------------------------------------------------
(1994.)

Árvai Emil: IGE
Igét az Égből - még ha fáj is!
Szűnik a szívem szomja máris.
Aztán, ha fáj is, csak gyógyszer az;
forgat, mint edényt a fazekas.
Ha ráállok szikla-szavára,
nem sodor el az élet árja.
-------------------------------------------------------
Árvai Emil: LELKI GONDOZÓM
Van egy lelki gondozóm: az Isten.
Nem ad nekem mindig igazat,
de úgy szeret, hogy mindig megvigasztal.
"Fején találja a szöget"; szíven talál engem.
Így gyógyít.

Valójában mi a jó ebben a világban? Azt hiszem, a jó: többet tenni, mint amennyit tenni kell; többet tenni, mint amennyiért fizetnek; többet tenni, mintamennyit elvárnak tőlünk! Valahányszor többet tesznek az emberek egymásért, mint amennyit tenniük kellene, csoda történik! Ez a legtöbb a kegyelem, amit ember adhat az embernek. Hiszen az Isteni kegyelem is az, amit Isten az embereknek meg nem érdemelten ajándékoz! (Hermann Gmeiser)  „-„Ha pedig valaki egy mérföldnyi útra kényszerít, menj el vele kettőre.” (Mt 5,41)
Isten jó gazda. Már a munka alatt megfizeti a szolgáit, de fizet a munka végeztével is. (C.H.Spurgeon)
______________________________

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése