2017. április 20., csütörtök


Kollár Zoltán. ÉS ÍME, ÚJJÁ LETT MINDEN.
Új rendhez egy új király,
Új országhoz új határ.
Új dalokhoz új gitár,
Új tanhoz sok új szabály.

Új színekhez új ecset,
Új történet: új kezdet.
Új illathoz új virág,
Új élethez új világ.
'és íme újjá lett minden.'
-----------------------------------------


Az én hibám

Időm van éppen,
Amire kell.
Vagyis csak annyi,
Amennyi kell!
És ha mégis elszalasztom,
Elmulasztom, elhalasztom-
Nem lesz rá
Többé alkalom?!


-----------------------------------------

Egyedi.

Mindenkitől mást vár az Úr,
mással bíz meg, máshova küld
képességünk szerint.

A feladathoz kedvet, erőt ad,
s így örömmel teljesítjük
szolgálatunkat.

Ebben - mást hibáztatok,                                                                                 Abban - én tévedhetek.
Én abban, Ő ebben.
Egyformák vagyunk Mind a ketten!
------------------------------------

"Én"-zés nem "Ön"-zés

Ne várjam,
Hogy más legyen
Kifogástalan.
Akár siet,
Akár fázik,
Érzékelje
Mi kell nekem,
Tegyen mindent
Meg énértem.?
Próbáljam meg:
Elsősorban


--------------------------------------------

Nagy Sándor- Áldott könyv
Áldott könyv, te Isten-adta,
Drága kincs minden szavad,
Égi tárház, tele jóval,
Melyből örök üdv fakad.
Áldott könyv, te égi manna,
Erősítsd a lelkemet!
Tápláld azt a hitet bennem,
Mely a mennybe elvezet!
Áldott könyv, te égi forrás,
Csillapítsd a szomjamat!
Töltsd meg szívem tartalommal,
Legyek áldás másoknak!
Biblia, te égi hírnök,
Vezess földi utamon!
Vezess el a menny honába,
Hol Atyámat láthatom!


-------------------------------------------



 Pál teljesen egyedül van. A zsidók tanácsa ügyvédet fogad, aki szónoki bravúrral vádolja az apostolt, miközben Félix világosan látja, hogy semmi törvénybe ütközőt nem követett el ez az ember, mégsem vállalja fel a döntés felelősségét, és különböző ürügyekkel még két évig fogságban tartja Pált, főleg azért, mert a zsidók kedvében akar járni. Mindebből két üzenetet kaptam: óvakodjunk azoktól, akik megnyerő modorban túl „szépen szónokolnak”, és azoktól is, akik halogatják, vagy mindig másra hárítják a döntés felelősségét. Mit tesz Pál? Nem esik kétségbe, nem csügged el, és nem vádakkal válaszol a vádakra. Viszont bátran bizonyságot tesz a feltámadásba vetett hitéről. Egy ember életét nem a körülményei határozzák meg, hanem az, hogy miképpen reagál a körülményeire. A Jézus Krisztusba vetett hit az egyetlen lehetőség arra, hogy az örök élet reménységével reagáljunk a pillanatnyi történésekre, ugyanakkor az Isten erejével, bölcsességével és akarata szerint formáljuk is azokat.
4Mózes 21,10-35 , 84. zsoltár
----------------------------------------------


A római császár ezredese, Liziász nem tud mit kezdeni Pál és a zsidók vitás vallási kérdéseivel, nem ismeri, nem érti, nem érinti; ahogy a ma embere is sok tekintetben hasonlóképpen viszonyul az egyházhoz. Azt azonban tiszta lelkiismerettel megállapítja Pálról a pogány ezredes, mint a törvényes rend őre, hogy Pál nem bűnöző, a római törvények szerint vétek nélküli, sőt társadalmilag sem veszélyes. Ma ott kezdődik a látható keresztyénség, ha a földi törvényekkel kapcsolatos feddhetetlenségen túl, a világ elismeri tisztességünket, sőt észreveszi rajtunk a mennyei többet, a bennünk kiábrázolódó Krisztust! Isten előtt csak Krisztus érdeméért, kegyelemből lehetünk feddhetetlenek, de aki az emberek előtt nem feddhetetlen, az nem mutathat hitelesen Istenre (Lukács 2,52). Jaj nekünk, ha mindenki jót mond rólunk (Lukács 6,26), de még nagyobb jaj nekünk, ha nem mondanak jót rólunk, mert nem is látszik rajtunk a Krisztus.
4Mózes 21: -„ 4. És elindulnak a Hór hegyétől a veres tengerhez vivő úton, hogy megkerüljék Edom földét. És a népnek lelke megkeseredik útközben.
  5. És szól a nép Isten ellen és Mózes ellen: Miért hoztatok fel minket Egyiptomból, hogy meghaljunk e pusztában? Mert nincsen kenyér, víz sincsen, és e hitvány eledelt utálja a mi lelkünk.
  6. Bocsát azért az Úr a népre tüzes kígyókat, és megmardossák a népet, és sokan meg halának Izráel népéből.
  7. Akkor mént a nép Mózeshez, és mondának: Vétkeztünk, mert szólottunk az Úr ellen és te ellened; imádkozzál az Úrhoz, hogy vigye el rólunk a kígyókat. És imádkozik Mózes a népért.
  8. És monda az Úr Mózesnek: Csinálj magadnak tüzes kígyót, és tűzd fel azt póznára: és ha valaki megmarattatik, és feltekint arra, életben maradjon.
  9. Csinál azért Mózes rézkígyót, és fel tűzé azt póznára. És lőn, hogy ha a kígyó valakit megmartt, és az feltekint a rézkígyóra, életben marad.

 


 -----------------------------------------


Nincs rettenetesebb a vallási fanatizmusnál, amely valójában politikai célokat szolgál, és amely arra is képes, hogy Isten előtti átokkal, éhségsztrájkkal (ez nem böjt), és hazug csel bevetésével kötelezze magát mások meggyilkolására. Isten főpapjai, a Nagytanács tagjai pedig tárgyalnak a gyilkosokkal, hogy végre megszabaduljanak Páltól. Isten azonban most is Pál segítségére siet. Küldött már mennyei követet övéi kiszabadítására (5,19), segített már természeti erők által (16,26), most pedig egy kisfiú, Pál nővérének fia az, aki által az Úr megszabadítja Pált. Isten sokféleképpen váltja „aprópénzre” azt a nagy szabadítást, amelyet Jézus Krisztusban adott nekünk: hányszor tette már konkréttá a te életed „apró” történéseiben, „megoldásaiban” is, hogy Jézus Krisztusban neked is megváltást és örök életet adott!? Minél nagyobb a romlás, Isten gyermekei annál inkább megtapasztalják az Úr szabadító irgalmát.
4Mózes 20,14-29 ,168. dicséret
--------------------------------------------


 Indulatok csapnak össze ebben a fejezetben. A főpap tiszteletlennek tartja Pál megszólítását, „Atyámfiai, férfiak”, és hazugnak beszéde első mondatát, ezért szájon csapatja az apostolt. Ki ne lenne erre hasonlóképpen indulatos! Pál megfelel a főpapnak: meszelt falnak nevezi; rámutat képmutató lelkületére, hiszen a törvény szerint akarnak ítélkezni felette, és a törvény parancsa ellenére megütik. Anániás főpap egész élete, brutalitása nem Isten szolgájára vall; ezért nevezi Pál „meszelt falnak”, képmutatónak. Pál lehiggad, tud bocsánatot kérni (5), a hitetlen és hiteltelen Anániás indulata azonban a sírig tart; a „lehiggadáshoz” ugyanis megtért szív kell, és a „higgadt”,  még a legkiélezettebb helyzetben is békességes élethez pedig folyamatos Szentlélek. „Csak Istennél csendesül el (higgad le) lelkem, tőle kapok reménységet” (Zsoltárok 62,6).
4Mózes 20,1-13 458. dicséret
-------------------------------------------

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése