2017. április 20., csütörtök



Évente egyszer, júliusban lomtalanítással egybekötött nagytakarítást tartunk, mert egy év alatt rengeteg „cucc” felhalmozódik körülöttünk. A ház nem más, mint „cucc”, tetővel ellátva. A rendrakás végére azonban annyira belefáradunk az egészbe, hogy olyanokat is kidobunk, amit nem kellett volna, utólag azonban hiába sajnálkozunk. Bizony, időnként el kell végezni a nagytakarítást, lelki értelemben is, kompromisszumok nélkül. Ezért dönt úgy Izráel népe, hogy a benjamini Gibea városának erkölcstelen, fajtalan és gyilkos tetteit (6) nem hagyja szó nélkül, és kitakarítja a gonoszt Izráelből (10). Mégis, nekem több bajom is van ezzel a nagytakarítással! Egyrészt gyanús az a „lelkesedés” és egység, amely szerint Izráel most egy emberként lép fel a vétkesek ellen. Ugyanakkor az is tény, hogy a problémát felvető lévita sem teljesen makulátlan az erkölcseit illetően (4 és 19. fejezet, vö. János 8,1-11). A legnagyobb bajom azonban az, ezzel a tisztogatással, hogy nem krisztusi. A konkoly ész nélküli, indulatos szaggatására a mi Urunk egyértelmű és határozott nemet mondott (Máté 13,29)! Ezt vegyük komolyan! Még akkor is, ha ez a „nem” soha nem jelentheti azt, hogy bármilyen szinten is kokettálni lehet a gonosszal.
János 6,16-21   ,300. dicséret

-----------------------------------------------


Eddig a Bírák könyvében az engedetlenséget engedelmesség követte, a hitetlenséget megtérés és szabadulás. Itt a könyv végére már csak sötét tónusú a festmény. E sötét tónusok közül csak néhány időszerű komorulatra mutatok rá! Egy lévita, aki Isten szolgálatára lett rendelve, távol él a szentélytől. Nem végzi a szolgálatát! Netán Isten népe jutott olyan mélyre, hogy nem tartotta fontosnak a szent szolgálatot, és sok lévitát szélnek eresztettek, mert nem tudták biztosítani nekik a megélhetést (1). Ne feledkezzünk el a lévita megbotránkoztató magánéletéről sem (2). Ezek a „papok”?! A méltatlankodás helyett inkább imádkozzunk az ÚR elhívott, ám megfáradt szolgáiért! Nem elég az ima, szeressük és tiszteljük őket jobban, ez buzgóbb szolgálatra inspirál. János 6,1-15 ,501. dicséret
--------------------------------------

ISTEN  KEZÉBEN ,- 2Kor 1,3-7.
3 Áldott az Isten, a mi Urunk Jézus Krisztus Atyja, az irgalom Atyja és minden vigasztalás Istene, 4 aki megvigasztal minket minden nyomorúságunkban, hogy mi is megvigasztalhassunk másokat minden nyomorúságban, azzal a vigasztalással, amellyel az Isten vigasztal minket. 5 Mert amilyen bőséggel részünk van a Krisztus szenvedéseiben, Krisztus által olyan bőséges a mi vigasztalásunk is. 6 Ha szorongattatunk, ez a ti vigasztalásotokért és üdvösségetekért van, ha vigasztaltatunk, az a ti vigasztalásotokért van, amely elég erős ugyanazoknak a szenvedéseknek az elhordozására, amelyeket mi is szenvedünk. 7 A mi reménységünk bizonyos felőletek, mert tudjuk, hogy amiképpen részestársak vagytok a szenvedésekben, ugyanúgy a vigasztalásban is.
------------------------------------------------

VIGASZTALÁS,- Péld 3,1-8.
1 Fiam, ne felejtsd el a tanításomat, és parancsaimat őrizze meg szíved,
2 mert hosszú életet, magas életkort és jólétet szereznek azok neked!
3 A szeretet és hűség ne hagyjon el téged: kösd azokat a nyakadba, írd fel a szíved táblájára!
4 Így találsz kedvességre és jóindulatra Istennél és embereknél.
5 Bízzál az ÚRban teljes szívből, és ne a magad eszére támaszkodj!
6 Minden utadon gondolj rá, és ő egyengetni fogja ösvényeidet.
7 Ne tartsd bölcsnek önmagadat, féljed az URat, és kerüld a rosszat!
8 Gyógyulás lesz ez testednek, és felüdülés csontjaidnak.
---------------------------------------------------

Zsolt 68,20 ,- Áldott legyen az Úr! Napról-napra gondoskodik rólunk a mi szabadításunk Istene!
Zivko  Kustic: A természet Istenről beszél - "A leleményes csirke"
A tojásban fejlődő csirke nagyon gazdaságosan használja ki a tojás űrtartalmát. A nyakát behajtva és csőrével a hasa felé fordulva várja világrájöttének idejét. A harmadik hét végén a csirke már életképes. Ki kell jönnie a héjából, de hogyan? Nincs hely arra, hogy kinyújtsa a nyakát, és hogy csőrével rákoppintson. Ahogy a csőre áll, csak a saját hasát tudná megsérteni -- semmi mást. A helyzet igen komoly. Erre azonban senki sem gondol. A gazdasszony csupán a napokat számlálja, és várja a csirke kelését, a kotlós viszont csak ül, és semmilyen probléma megoldására nem alkalmas -- még a kiscsirke sincs tudatában annak, hogy milyen kellemetlen helyzetbe jutott... De, minden rendben van. A meghatározott időben -- kuc! kuc! -- a tojáshéj megtörik, és egy erőtlen lény a napvilágra jut. Hogy sikerült ez neki?
Valaki gondoskodott erről (valaki, aki ismerte a helyzet nehézségét).             A kelés előtti napokban a csirke csőrén egy kis sárga dudor formálódik éppen a héj irányában. A fej természetes előre- hátra mozdulataival a csirke reszeli és töri a tojáshéjat, amíg az meg nem nyílik.
Később ez a ,,szarv' a csőrön a csirke számára hátrányos lenne. Akadályozná a fűben és a kórók közötti csipegetésben. Valaki ezzel is számolt. Ha nem vennéd kezedbe a csirkét életének első napjaiban, sohasem vennél tudomást erről a jelenségről. Ugyanis a harmadik napon eltűnik ez a dudor, és a csőr egészen normális alakú lesz.
A Teremtő Elme alapos gondoskodásáról tanúskodik ez az ,,apróság is', amely a csirkét a világra segíti.
-----------------------------------------------

Ruth 1:16-19/a
Ruth pedig monda: Ne unszolj, hogy elhagyjalak, hogy visszaforduljak tőled. Mert ahová te mégy, oda megyek, és ahol te megszállsz, ott szállok meg; néped az én néped, és Istened az én Istenem.
Ahol te meghalsz, ott halok meg, ott temessenek el engem is. Úgy tegyen velem az Úr akármit, hogy csak a halál választ el engem tőled.
Mikor pedig látta, (Naómi) hogy erősködik vele menni, nem szóla néki többet.
És mennek mind a ketten, míglen Betlehembe Érdeznek.
„Másokban a szeretet melegét kelteni csak a bennünk lévő szeretet melege által lehet.”    C.H. Spurgeon
-----------------------------------------------

És hozzámenvén a kísértő, monda néki: Ha Isten fia vagy, mondd, hogy e kövek változzanak kenyerekké.
Ő pedig felelvén, monda: Meg van írva: Nemcsak kenyérrel él az ember, hanem minden igével, amely Istennek szájából származik.
„Akinek reménysége a Krisztus beszéde, az sziklaszilárd alapon áll, míg körülötte minden laza futóhomok. Isten beszéde az egyetlen alap, amelyre a hívő lélek házát építheti.” C.H.Spurgeon
„A Szentírás igazsága sosem tudott hazudni vagy eltévelyíteni. Igazsága abszolút és kétségbevonhatatlan.” Galileo Galilei
„ A Biblia-olvasó embereket szellemileg vagy szociálisan leigázni lehetetlen.   A Biblia alapelve az emberi szabadság megalapozása.” Horace Greeley-


Tőlem már többször kérdezték, hogy mit jelent ez a mondat: Mózes fölment Istenhez? Itt a „fölmenetel” kifejezést ne az evilági „fönt-lent” viszonylatában értsük. Mózes a láthatatlan világgal, és annak Urával találkozott. Ez a láthatatlan világ körbeveszi a látható világot, és ma is „halálosan” más (12), mint e földi világ. A megtéretlen ember számára elhordozhatatlan az Isten országának szelídséggel és szeretettel teli valósága, amely Jézus Krisztusban testet öltött közöttünk. Egyenlőre konkrét határt kell húzni a láthatatlan és a látható világ közé (23), mert annyira más a látható, és az Isten által elgondolt világ, hogy mennydörög és villámlik a különbség (19). Mekkora áldás, hogy Jézus Krisztus áttörte ezt a határt: a hívő ember „fölmehet” az Úrhoz, mint Mózes, és lehozhatja a láthatatlan világ kincseit, hogy az láthatóvá legyen ebben a világban! Jézus Krisztus nélkül azonban igazat adhatunk a dalnak: „Nélküled a föld nevű bazár nem érdekel” (Zorán) Máté 23,16-22 36. zsoltár

-----------------------------------------------


Mózes elbeszélte apósának azt a sok gyötrelmet, amit át kellett élniük. Lehet a gyötrelmekről beszélni, de csak úgy, ahogy ezt Mózes tette, aki arról is beszélt, hogy megszabadította őket az Úr (8). Így nem a gyötrelmekre, hanem Isten megváltó szabadítására került a hangsúly, melynek áldása az örvendezés (9-10). A gyötrelmeknek egyik formája a túlterheltség, ahogy ezt Mózes is átélte (13-16). Az Úr figyelmezteti is őt, hogy túlságosan kimerül, mert mindent egyedül akar elvégezni, és ez így túl nehéz (17-18). Munkatársak kellenek, tanácsolja neki az Úr! Ez egy fontos tanács, ugyanakkor tele buktatókkal, mert a munkatárs is „munka”, hiszen minden ember egy óriási „feladat”, miközben a felelősség csak Mózesé maradt. A munkatárs ma már pillanatok alatt riválissá lehet, hiszen mindenhol „sok az eszkimó és kevés a fóka”. Ne tévesszük szem elől, hogy az Úr istenfélő, megbízható emberekről beszél, csakis ilyenek lehetnek az Úr ügyében munkatársak (21).  Máté 23,1-15 465. dicséret

------------------------------------------


Isten könyörülete mindig az Ő egyértelmű utasításához kötött (17,1; 16,4-5): jóllakhatnak, de nem tehetnek el a mannából másnapra. Isten ugyanis mindig aznapra ad eleget, aztán másnap újra ad friss ételt és erőt: a tegnapi nem jó ma, mert büdös, avult, nem eleven. A hatodik napon kétszer annyit kapnak, hogy az elég legyen a hetedikre is; aki ugyanis a hetedik napon keresgélt, az nem talált (27); nincs áldás a hetedik napi tevékenységen. Isten kegyelmes zúgolódó népéhez, de ez a kegyelem világos parancsokban ölt testet: mentek az Úr parancsa szerint, Mózes az Úr parancsa szerint ütött a sziklára (6). A parancs Isten egyértelmű, világos szava egy zúgolódó világban, ahol az érdekek mindent összecsomóznak. Micsoda kegyelem, hogy Isten parancsa kibogozza, amit mi összegubancoltunk. Az ő parancsa ellenében azonban nincs apelláta: értettem, vagy elvesztem. Az ítélet szava is ilyen világos parancs, egyértelművé lesznek végre a dolgok, Isten elé lépve, amikor megjelenik az Úr dicsősége (16,9-10). Egy mentségünk lehet: Isten ránk vonatkozó, krisztusi ígéret-parancsa: Ne félj kicsiny nyáj, tiétek lesz az ország (Lukács 12,32).

--------------------------------------------
NAGY ISTENEM
1. Nagy Istenem,
ha nézem a világot,
Mit alkotott te szent
„Legyen” szavad;
Ha látom én
sok milljó alkotásod,
Kiket vezetsz és
táplálsz egymagad.

A szívem áld, és hála tölti be:
Mily nagy vagy Te,
mily nagy vagy Te!
A szívem áld, és hála tölti be:
Mily nagy vagy Te,
mily nagy vagy Te!

2. Ha szól Igéd,
és benne Rád találok,
Ha láthatom,
mily nagyok tetteid,
Ki népedet ily
gazdagon megáldod,
Elhordozod,
bár látod bűneit.

A szívem áld, és hála tölti be:
Mily nagy vagy Te,
mily nagy vagy Te!
A szívem áld, és hála tölti be:
Mily nagy vagy Te,
mily nagy vagy Te!

3. Ha mennybe hívsz;
majd mikor eléd állok,
S megláthatom
Te fényességedet,
Ha majd reám
szent arcod vet világot,
Leborulok és dicsőítelek.
A szívem áld, és hála tölti be:
Mily nagy vagy Te,
mily nagy vagy Te!
A szívem áld, és hála tölti be:
Mily nagy vagy Te,
mily nagy vagy Te!
------------------------------------

Pecznyík Pál:.A SZERETET INTŐ SZAVA!

Számítógép előtt
egyre többen ülnek,
így sok rosszban s kevés
jóban részesülnek.

Gyermeknek, felnőttnek,
képernyőn a szeme,
múljon drága idő,
ez Sátán módszere.

Elvonni az embert
testvértől, hitvestől,
ámde legfőképpen
Atyánktól, Istentől!

Lehet az internet,
életúton áldás,
de ne legyen soha,
internet imádás!

Internetezőknek
írom szeretettel,
ne foglalkozzanak,
pogány szövegekkel!

Fogadják be Jézust,
Ő a leghűbb Barát,
tárják ki előtte,
szívük kis ajtaját.

Csak Ő adhat békét,
békétlenség helyett,
önző szív helyébe,
érező hús szívet.

Ha szívükbe hívnák
Jézust, Isten Fiát,
akkor bánatuk is,
örömre válna át.

És nem menne senki
birokra sem ölre,
béke és szeretet,
szállna le a földre!
---------------------------------------
A MÁSODIK MÉRFÖLD --  
Füle Lajos.
"Ha pedig valaki egy mérföldnyi útra
kényszerít, menj el vele kettőre". Máté 5: 41

A második mérföld viszi
Előbbre a világot.
A második mérföld előtt
mégis habozva állok.

Hiszen az első is nehéz,
csupán magamra nézek...
Lásd: ennyi csak látóköröm
Uram, Te bizton érted,

hogy most a mák és tegnapok
mennyit szememre vetnek!
Megjáratlan mérföldjeit
bocsásd meg gyermekednek!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése