2017. április 22., szombat


 
 
kereszt,,Bízzál az Úrban teljes szívből, és ne a magad eszére támaszkodj. Minden utadon gondolj rá, és ő egyengetni fogja ösvényeidet.
Ne tartsd bölcsnek önmagadat..." Példabeszédek 3:5-7a


,,De azok, akik ragaszkodnak Istenükhöz, bátor tetteket visznek véghez" (Dán 11,32).
,,Az ÚR vitéz harcos, az ÚR: ez a neve" (2Móz 15,3). Aki zászlaja elé áll, azt megedzi a harcra, erőt és bátorságot ad neki. Amikor Dániel ezt az Igét leírta, igen rossz idők jártak, Isten népe mégis azt az ígéretet kapta, hogy győztesen fog kikerülni a szorongattatásból. Erőt és bátorságot kapnak a hatalmas ellenséggel való szembeszállásra.
Bárcsak mi is igazán ismernénk Istenünket; erejét, hűségét, változatlan szeretetét, és mindent kockára tudnánk tenni érte. Isteni lénye felbuzdítana és késszé tenne arra, hogy érte éljünk és haljunk. Bárcsak meghitt belső közösségünk lenne Istennel, mert akkor hozzá hasonlóan készek lennénk kiállni az igazságért. Hiszen aki már látta Isten arcát lelki szemeivel, az nem fél többé az emberektől. Ha állandó közösségben maradunk vele, bátorságot kapunk, és az ellenség sokasága is csak annyi lesz a számunkra, ,,mint egy vízcsepp a vödörben" (Ézs 40,15). Akárhány ember vagy démon támadjon is ellenünk, úgy tekintünk rájuk, mint Isten a pogány népekre: ,,csak sáskáknak tűnnek" (Ézs 40,22).
Legyünk hát az igazság bajnokai ebben a hazugsággal teljes korban
 
----------------------------------------------------
photo3_1024 A zarándok felszerelése
,,Vas-, rézzáraid legyenek cipőiden: és élteden át tartson erőd"
(5Móz 33,25 - Angol bibliafordítás szövege).
„25Vas és réz legyenek a te záraid; és élteden át tartson erőd.”/ Károli/
Két dologról gondoskodik Isten a zarándok számára: cipőről és erőről.

Ami a cipőt illeti: nagyon szükséges a rögös úton, amelyen halálos ellenségeken is kell tapodni. Nem megyünk mezítláb - ez nem illik a királyfiakhoz. Cipőnk sem közönséges: erős fémből van a talpa, hogy kitartson, akármilyen hosszú és nehéz legyen is az út. Megfelelően leszünk felszerelve az előttünk álló útra és harcra. Ezért menjünk csak bátran előre, nem félve semmitől, még ha kígyókon kell is taposnunk, vagy akár magán a sárkányon.
Ami pedig az erőt illeti: kitart az, ameddig napjaink tartanak, és mindig az adott nap feszültségéhez és terhéhez mérten kapunk belőle. ,,Élteden át tartson erőd"; milyen gazdag tartalma van ennek a rövid mondatnak. Ma talán nehéz napom lesz, feszültséggel terhes, sok erőt kívánó, mégis bizalommal várhatom hozzá az erőt. Ez az eredetileg Áserhez szóló ígéret vonatkozik mindazokra ma is, akik azt hittel magukévá tudják tenni! Keljünk fel hát, és tegyük magunkévá szent bátorsággal, hogy igazságát megtapasztalhassuk.
C. H. Spurgeon "Isten ígéreteinek tárháza" c. könyvéből
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ján--15--19--21„19-Ha e világból volnátok, a világ szeretné azt, a mi az övé; de mivelhogy nem vagytok e világból, hanem én választottalak ki magamnak titeket e világból, azért gyűlöl titeket a világ. 20Emlékezzetek meg ama beszédekről, a melyeket én mondtam néktek: Nem nagyobb a szolga az ő uránál. Ha engem üldöztek, titeket is üldöznek majd; ha az én beszédemet megtartották, a tiéteket is megtartják majd. 21De mindezt az én nevemért cselekszik veletek, mivelhogy nem ismerik azt, a ki küldött engem”
„-
Kapcsolódó kép
Ján--15--19--Ha e világból valók volnátok, a világ szeretne titeket, mint az övéit, de mivel nem e világból valók vagytok, hanem én kiválasztottalak titeket magamnak e világból, azért gyűlöl titeket a világ. Emlékezzetek arra a beszédre, amelyet mondtam nektek: Nem nagyobb a szolga az ő uránál. Ha engem üldöztek, titeket is üldöznek majd, ha az én beszédemet megtartották, a tiéteket is megtartják majd. De mindezt az én nevemért teszik veletek, mert nem ismerik azt, aki küldött engem.
 
 
Nem vér és test ellen van nekünk tusakodásunk, hanem a fejedelemségek ellen, a hatalmasságok ellen, a sötétség világának urai ellen, a gonoszság szellemei ellen, amelyek a magasságban vannak.
(Ef 6, 12)

Az Ószövetségben Isten népének külső, látható ellenséggel kellett harcolnia: a Kánaánban és körülötte lakó népekkel. Az Újszövetség népének láthatatlan ellenséggel van dolga. Végső fokon harca a Sátán és a sötét hatalmak ellen irányul. Eredetileg az lett volna az ember rendeltetése, hogy legyőzze a Sátánt és visszaszerezze Istennek a földet, amit a Sátán megrontott. Ehelyett a Sátán győzte le az embert és ismételten győzött felette, amíg az asszony magva, a második Ádám, Jézus Krisztus, aki erősebb, le nem győzte az erőset és zsákmányát el nem vette tőle. Most Jézus győzelmének erejében nekünk is győznünk kell a Sátánon, de végül is Isten bénítja meg és kapcsolja őt ki teljesen.

Az ó-ember mögött a Sátán áll. Ő szítja fel a gonosz szenvedélyek tüzét, ő indítja fel a bennünk rejtőző gonoszt. Azonnal kezdeményez, ahol erre alkalma nyílik. Ravaszul és módszeresen fog a munkához. Gyakorlott ellenség, aki évezredek óta sok millió esetből gyűjtött tapasztalatokat. Megkeresi gyenge oldalunkat, ahol könnyű bukást előidéznie. Kikutatja a legkedvezőbb időpontot, amikor a legjobban megközelíthet. Talán nem állunk az őrhelyünkön, kicsit szabadjára engedjük magunkat, hanyagok vagyunk, szinte félálomban ringatózunk. Vagy talán kimerít a munka és túlfáradtak vagyunk. Ő mindezt kihasználja. Eközben a gonosz dolgokat ártalmatlannak tünteti fel, hogy gyanútlanná tegyen; nem a legsúlyosabb csábításokkal jön, hanem finom kísértésekkel, amelyek nem látszanak veszélyesnek. Aztán lépésről lépésre halad előre és mindig több teret nyer. Szívós, állhatatos, tolakodó és fölényesen viselkedik. Hatalmas szellemi erő, akit bizonyos értelemben respektálnunk kell.

Legalábbis őrizkedjünk attól, hogy megvetően és lekicsinylően beszéljünk róla, szidalmakat szórjunk rá. Ez sokba kerülhetne és csak a rövidebbet húznánk az ilyen merészséggel. A Sátánnak és gonosz szellemi hadának a földfeletti területeken van birodalma, tehát a földi teremtmények felett állnak. Csak az Úr Jézus tud megküzdeni ezzel az ellenséggel. Hittel kell megragadnunk az Ő győzelmét, hogy azt magunkévá tegyük. Jézus elől menekül a Sátán.

Carl Eichhorn "Isten műhelyében" c. könyvéből
 
----------------------------------------------------------
 
 
 
Képtalálat a következőre: „Fénylenek, mint a csillagok ---KÉPEK” Képtalálat a következőre: „Fénylenek, mint a csillagok ---KÉPEK” Kapcsolódó kép  
 
 
,,Az okosok fényleni fognak, mint a fénylő égbolt, és akik sokakat igazságra vezettek, mint a csillagok, mindörökké" (Dán 12,3).

Ébredj testvérem, mert itt olyasmi van, amire nagyon oda kell figyelni! Bölcsnek lenni önmagában is nemes dolog. Itt azonban arról az isteni bölcsességről van szó, amelyet csak maga az Úr adhat. Bárcsak igazán ismerhetném magamat, Istenemet, Megváltómat! Bárcsak olyan bölcsességet nyernék Istentől, hogy a gyakorlatban is megélhetném az
Ő igazságát, és az Ő világosságában járhatnék.
Vajon értelmes életet élek? Annak érdekében buzgólkodom, amire törekednem kell?
Úgy élek, hogy halálom órájában is boldogan nézhetek majd végig az életemen?
Mert csak ez a bölcsesség tesz fénylővé, mint a csillagok, csak ebből ragyoghat mennyei fény rajtam keresztül.
Nagyszerű dolog, ha valaki lelkeket tud megnyerni. Már ahhoz is bölcsesség kell, hogy valaki az igazsághoz tudjon fordulni. Mennyivel inkább azonban ahhoz, hogy másokat oda térítsünk. Bárcsak úgy ismerném Istent, az embereket, a világot és Krisztust, hogy sok embertársamat Krisztushoz vezethetném. Szeretném magamat ennek a feladatnak szentelni, és addig nem nyugodni, míg alkalmas nem leszek erre. Mert jobb ez minden világi dicsőségnél, csillaggá tenne engem is, örökké fénylő csillaggá, sőt, áraszthatnám az égi tényt, mint a csillagok.
Én lelkein, serkenj fel! Uram, eleveníts meg!
 
-----------------------------------------------------------
 
Keresztény élet
 
A keresztény nyelvtanban első személy: Ő, az Isten, második te, a felebarátod. Csak a harmadik személy én.
Ne engedd, hogy erőt vegyen rajtad az álom, mielőtt be nem számoltál aznapi tevékenységedről. Kérdezd meg magadtól: hol voltál, mit csináltál, és mit kellett volna cselekedned.
Sokan kapkodnak az ígéretek után, de kevesen hajolnak meg a feltételek alatt.
Engedd, hogy az Úr naponként megáldjon téged, - csak így lehetsz áldás barátaid számára. (Zeller)
Ha az Úr valamit elvesz, akkor is ad valamit, ha valamit ad, akkor is elvesz valamit. (Zeller)
Ne csináljatok sablonokat, az Úr az egyiket így vezeti, a másikat amúgy. (Zeller)
Istenhez való ragaszkodásunknak oly erősnek kell lennie, hogy ne legyünk kénytelenek emberek vigasztalását keresni.
Az Úr a szentjei arcképének vázlatát a Tábor hegyén készítette, és a művét a Golgotán fejezte be. Itt végezte rajtunk az utolsó ecsetvonásokat. (Tersteegen)
Különbség van abban, hogy az Úr kezéből csak felüdülést fogadunk el, vagy pedig békét találunk Nála.
Bármilyen közel van a karó a szőlőtőkéhez, soha sincs közöttük életközösség. (Szikszai)
------------------------------------------------------
Krisztus
 
Boldog, ki ésszel föléri, mit tesz Jézust szeretni, s magamagát Jézusért megvetni. –
Az egyik kedvestől ugyanis meg kell válnunk a másikért, mert Jézus azt akarja, hogy mindenek fölött Őt szeressük. (Kempis)
Kedvesednek olyan természete van, hogy mást maga mellett nem tűr meg, hanem egyedül akarja birtokolni szívedet, hogy azon, mint saját trónusán, királyként uralkodjék. (Kempis)
Krisztus nem hajlandó valaki felett csak a társtulajdonosi minőséget vállalni: Teljes uralmat akar.
Krisztus olyan, mint a virág, de nem hervad el, olyan mint a folyó, de ne apad ki soha, olyan, mint a nap, de nem mutat fogyatkozást. Ő minden mindenekben, - sőt a mindennél is valamivel több. (Spurgeon)
Krisztus  parancsoló Úr. Aki azt mondja: ismerem Őt – annak engedelmeskednie kell Őneki. Őt nem lehet másképpen ismerni, csak hódoló engedelmességgel, parancsainak elfogadásával és az életben való betöltésével.
Krisztus lelket átható erő. Aki azt mondja, hogy Őbenne marad - azon meg kell látszania, hogy ezzel az erővel van összeköttetésben.
Krisztus  ragyogó világosság. Aki azt mondja, hogy a világosságban van – abban nem szabad megmaradni sötét indulatoknak. Csak egy érzés van, amely elbírja a világosságot: a szeretet. (Viktor J.)
------------------------------------------------------
 
Megtérés
 
Késői megtérés is lehetséges, - de csak lehetséges.
Elvesztett javak ismét megszerezhetők, az elvesztett idő soha.
A kegyességben minden nap új folt támad, míg végre sehogy sem lehet befoltozni. Az ember kénytelen végül is sutba dobni. Én is így jártam vele, s nem maradt más hátra, mint hinni abban, aki az istentelent megigazítja. (Kolo Immánuel)
Aki a maga szemei előtt minden nap nagyobb bűnös lesz anélkül, hogy a bűn cselekvésébe esne, az igazán megtért. (Kolo Immánuel)
Egyszer újjáteremtett Krisztus? Minden nap meg kell újulnod az Ő hasonlatosságára.
Amit a szívünkből nem adunk oda Istennek, annak hamarosan akad gazdája. (Viktor J.)
Nem elég egyszer felhúzni életünk óráját, és azután magára hagyni. Sokszor vissza kell igazítani Őhozzá, hogy jól járjon. Viktor J.
Nincs középút! Istennek vagy barátja vagy, vagy ellensége vagy. (Trudel D.)
Isten sohasem szégyelli a múltadat, ha a jelened és jövőd az övé. (Ecseny)
A mi külső életünk nem más, mint az elrejtett életünk nyugtázása. (Stanley)
------------------------------------------------
Nyelv
 
A nyelvvel éppen úgy gyilkolhatunk, mint a kézzel. (Spurgeon)
Az általános szóbeszéd, rendszerint általános hazugság. (Spurgeon)
Egy történet sem lesz rövidebb a továbbadással. (Spurgeon)
Új nyelvvel már nem rágalmazunk senkit. Nem panaszkodunk sem emberek felől, sem fájdalmakról. (Trudel)
Egy naplóból: Isten a tudója, hogy sokszor azért nem beszélek, mikor többen együtt vagyunk, mert nem akarok vétkezni. Nem akarom fecsegéssel tölteni az időmet.
Minden tagunk között nyelvünk a legjobb és legrosszabb: Azzal dicsőíthetjük Istent, és rágalmazzuk felebarátainkat. – Atyámfiai nem kellene ezeknek így lennie!
A beszéd a lélek kapuja, ha kinyílik, elárulja, mi van belül.
Nem az a legszeretetreméltóbb ember, aki mézes-mázas beszédű.
Az ember nyelve ne legyen nagyobb, mint a keze, ne mondjon soha többet, mint amennyit megtehet. (Spurgeon.)
Életünk valóságos pillanataiban, amikor nincs időnk sokat elmélkedni, az ajkunkra tóduló szavak híven elárulják, hogy miből táplálkozott a lelkünk. (Fosdick
 
-----------------------------------

ÉLŐ KÖVEK KÖZÖTT

Élő kövek között, szabadon mint a szél,
árad a Szent Szellem, s hívő lelkekbe tér.
Lobban, mint égi láng, fényt gyújtva szívekben ,
gyarló emberlétet, betölt erejével.
Megújít szíveket,régi kőszív helyett,
s benn égi fény ragyog,betölti szeretet.
A múlt önző, büszke öntudata helyett,
öröm és békesség  .bölcs Istenfélelem.    Schvalm Rózsa
 
---------------------------------------------
 
 
Istenről soha ne feledkezz el,
gondolj Rá, amikor a nap felkel,
fénysugarakkal köszönt a reggel,
ébredésed, Neki köszönheted.
Imádkozz Hozzá, hívő lélekkel,
mert szerető, igazságos Isten.
Meghallgatja minden kérésedet,
megadja, mi javadra van Neked.
Ismeri Ő szívedet, lelkedet,
előtte, gondolatod sem rejtett.
Javadra van, ha szenvedni enged,
akkor is veled van, szertetettel.
Szenvedés, mint ötvös tüze tisztít,
megtisztul benne, az emberi szív.
Hogy Krisztus arca teljes fényében,
és tisztán, felragyoghasson benne.   Schvalm Rózsa
-------------------------------------
EGYSÉGBEN
ApCsel 2:42-47-„ 42És foglalatosok voltak az apostolok tudományában és a közösségben, a kenyérnek megtörésében és a könyörgésekben. 43Támada pedig minden lélekben félelem, és az apostolok sok csudát és jelt tesznek . 44Mindnyájan pedig, a kik hittek, együtt voltak, és mindenük köz volt; 45És jószágukat és marháikat eladogatták, és szétosztogatták azokat mindenkinek, a mint kinek-kinek szüksége volt. 46És minden nap egy akarattal kitartva a templomban, és megtörve házanként a kenyeret, részesednek  eledelben örömmel és tiszta szívvel. 47Dícsérve az Istent, és az egész nép előtt kedvességet találva. Az Úr pedig minden napon szaporítja  a gyülekezetet az üdvözülőkkel.
Új csoda: Lélek tüzében összeforr
új nép: hitben imádságban egy.
És egy Kenyéren él, mindenben osztozik.
És egyre boldogabb. És egyre népesebb.   Siklós József
 
 --------------------------------------------------------
Honnan, hová tart a vándorló ember,
Álmok, vágyak kínzó rengetegében?
Sivatagi szél sodorta homokszem,
a mindenség végtelen tenyerében.
Útelágazások, nyílnak előtte,
nem könnyű a döntés, vajon merre?
Szeretne önmagára lelni végre,
hogy szíve, lelke, nyerjen békességet.
Sivatagban rózsaszál nem teremhet,
igaz útra égi sugallat vezet.
Hűs forrásához a boldog életnek,
hol hit és reménység , beteljesednek.   Schvalm Rózsa

--------------------------------------------- 

 

KÁRMEL HEGYÉN

A Kármel ormán csendes éjszakán
Búslakodik a ma tanítványa.
Szorgos munkával volt keze tele,
Csak eredményben van nagy hiánya.
Míg mindenütt viruló élet pezsdül
Őrálló szíve búsan kesereg.
Odakint derű, kacagás az élet:
Az ő szeméből fájó könny pereg.
Uram! Pünkösdkor zúgó szélnek szárnyán
Égi tűz szállt le az emberekre,
Mely lángra gyújtott sok alvó szívet…
Uram! Ez ünnep ma nem lehetne?
Nem lehetne, hogy szent, apostolok
Tüzes nyelvekkel szólnak az igét,
És mint Jézusnak bizonyságai
Új életet vinnének szerteszét?
Nem lehetne, hogy bűnét bevalló
Sokaság gyűlne a kereszt köré?
Isten sátora leszállna dicsőn
A mellet-verő bűnösök közé…
Nem lehetne, hogy víz mozdulna meg
  Fehér ruhások-serege fölött,
Timótheusok, Titusok, Pálok
Lennének a megváltottak között?
Uram! Pünkösdkor zúgó szélnek szárnyán
Égi tűz szállt le az emberekre
Mely lángra gyújtott sok alvó szívet…
Uram! Ez ünnep ma is lehetne!
Uram! Ez ünnep ma is lehetne!   Békefi Pál
-----------------------------------------------
Ha azt látod, hogy lelki életed
örömhiányos, kiüresedett,
fogytán hited és hálád is vele,
ne nyugodj bele!
Ha azt látod, hogy gyülekezeted
tagjaiban is hűl a szeretet,
  nagy része fásult, közönnyel tele,
ne nyugodj bele!
Ha azt látod, hogy egyházadban is
akad kór, s némely tanítás hamis,
hogy alig látszik KRISZTUS élete,
ne nyugodj bele!
Ha azt látod, hogy fáj e nép, e föld
hogy magad sem vagy senkinél különb,
s nincs újulás itt, bárhogy kellene,
ne nyugodj bele!
Mert könyörögni, sírni lehet itt!
Maga a LÉLEK is esedezik.
S minden megbánt bűn semmivé lehet,
Ha az ÚR veled.
Füle Lajos

-------------------------------------------

SZÉLCSENDBEN

Ó ez a csend, e Szél-csend, némaság!
Nem hallani a megtérők szavát,
az újszülöttek, hálaénekét.
Kérés, könyörgés nem volt még elég?
Mióta szól már mindenütt Igéd,
s áldás-esőre nem nyílik az ég.
Hatalmas Isten, Megváltó Urunk,
szánj meg, segíts meg, mert elárvulunk!
Rút bűneinkkel roskadunk Eléd,
mert életünkben annyi kár, szemét!
Orcánkra égtek szennyek, tegnapok…
Adj újra nekünk bűnbocsánatot!
Hitünk kicsiny bár, hálánk is kevés,
de kérve kérünk áldást ébredést.
és várjuk, hogy majd kél, hogy újra kél,
a Szél, a Szél, a bibliai Szél!
Füle Lajos
-------------------------------------
 
ApCsel 4,13-21--13Mikor pedig látták Péternek és Jánosnak a szólásban való bátorságukat, és megértették, hogy írástudatlan és közönséges emberek, csodálkoznak; meg is ismerték őket, hogy a Jézussal voltak . 14Mikor azonban látták, hogy a mely ember meggyógyult , ő velük együtt ott áll, semmit nem bírtak ellenük szólni. 15Mikor pedig őket a gyűlésből kiküldték, tanácskoztak maguk közt, mondván: 16Mit cselekedjünk ez emberekkel? Mert hogy nyilvánvaló csoda lett általuk, mindazoknak, kik Jeruzsálemben laknak, tudtukra van, és el nem tagadhatjuk. 17De hogy tovább ne terjedjen a nép között, fenyegetéssel fenyegessük meg őket, hogy többé egy embernek se szóljanak ebben a névben. 18Azért beszólítván őket, megparancsolták nékik, hogy teljességgel ne szóljanak, és ne tanítsanak a Jézus nevében. 19Péter és János pedig felelvén, mondának, nékik: Vajon igaz dolog-e Isten előtt, rátok hallgatnunk inkább, hogy nem Istenre, ítéljétek meg! 20Mert nem tehetjük, hogy a miket láttunk és hallottunk, azokat ne szóljuk.
-------------------------------------------------------------
Mk 16,9-15—„ 9Mikor pedig reggel, a hétnek első napján föltámadott , megjelenik először Mária Magdalénának, a kiből hét ördögöt űzött  ki. 10Ez elmenvén, megjelenté azoknak, a kik vele voltak és keseregnek és sírnak 11Azok pedig mikor hallották, hogy él és ő látta , nem hitték. 12Ezután pedig közülük kettőnek jelenék meg más alakban, útközben, mikor a mezőre mennek . 13Ezek is elmenvén, megjelenték a többieknek; ezeknek sem hittek. 14Azután, mikor asztalnál ülnek  megjelenik magának a tizenegynek, és szemükre hányta az ő hitetlenségüket és keményszívűségüket, hogy azoknak, a kik őt feltámadva látták , nem hittek, 15És monda nékik: Elmenvén e széles világra, hirdessétek az evangéliumot minden teremtésnek
 
Zsolt--117 1Dicsérjétek az Urat mind, ti pogányok; magasztalják őt mind a népek!
2Mert nagy az ő kegyelmessége mi hozzánk, és az Úrnak igazsága megmarad örökké. Dicsérjétek az Urat!
--------------------------------------

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése