2016. augusztus 16., kedd



Gyönyörűség és kívánságok.
"Gyönyörködj az Úrban, és megadja szíved kéréseit!"  (Zsolt 37,4)
Az Úrban való gyönyörködésnek átalakító ereje van, mert felülemeli az embert romlott természetének kívánságain. Az Úrban való gyönyörködés nemcsak önmagában jó dolog, hanem a szívünkben is olyan kívánságokat ébreszt, amelyek teljesítésében az Úr kedvét leli. Avagy nem magasztos dolog-e az, hogy kívánságaink annyira átalakulnak, hogy végül azonosak lesznek Isten akaratával?

Az ember azonban, nagy ostobán, először kíván valamit, azután nekilát, hogy megszerezze magának, amit megkívánt. Nem Isten rendelése szerint cselekszünk, mert Ő azt tanácsolja, hogy először Őt kell keresnünk, azután várhatjuk, hogy minden egyéb ráadásul megadatik nekünk. Ha engednénk, hogy Isten betöltse a szívünket, mígnem az túlárad a Benne való gyönyörűségtől, akkor Isten maga gondoskodna arról, hogy semmi jóban ne lássunk hiányt. Ezért ahelyett, hogy a világban rohangálnánk múló örömöket keresve, maradjunk csak "otthon" Istennél, és igyunk az Ő forrásából. Ő többet tud tenni értünk, mint valamennyi barátunk együttvéve. Jobb megelégedni Istennel, mint az érzékek ideig-óráig tartó gyönyörűségei után futkosni. Kezdetben talán csalódást érzünk majd, de ha ezáltal még közelebb kerülünk az Úrhoz, végtelenül hálásak lehetünk érte, mert végül minden helyénvaló kívánságunk teljesülni fog.

----------------------------------------
Megőriz és tökéletessé tesz
"Hű az, aki elhív erre titeket; és Ő meg is cselekszi azt" (1Tesz 5,24)
Mit cselekszik meg? Mindenestől megszentel minket. Olvasd el az előző verset! Addig folytatja a megtisztítás művét rajtunk, míg teljes egészében tökéletesek nem leszünk. Feddhetetlenül megőrzi szellemünket, lelkünket és testünket a mi Urunk, a Krisztus eljövetelére. Nem hagyja, hogy kiessünk a kegyelemből, s nem engedi, hogy a bűn uralma alá kerüljünk. Milyen nagy kegyelem ez! Minden okunk megvan arra, hogy áldjuk a nagy Adakozót kimondhatatlan ajándékáért.

Ki fogja ezt megcselekedni? Az Úr, aki elhívott minket a sötétségből az Ő csodálatos világosságára, a bűn halálából a Krisztus Jézusban való örök életre. Csak Ő tudja ezt megtenni, egyedül csak a minden kegyelem Istene képes minket ilyen tökéletesen megtartani.

Miért cselekszi ezt meg? Mert hűséges - hű ígéretéhez, amelyben a hívők megszabadításáért kezeskedett. Hűséges Fiához, akinek jutalma az, hogy népét szeplőtelenül állítja majd Atyja elé. Hűséges az elhivatásunkkor bennünk elkezdett munkához. A szentek nem a maguk hűségére építenek, hanem Isten hűségében bíznak.

Jöjj, én lelkem, lásd, a ködös november nagyszerű ígérettel kezdődik. Legyen bár kint borús az idő, bennünk ragyogjon a napfény.

------------------------------------

Mai ige - „Abban telik kedvem, Istenem, hogy akaratodat teljesítsem…” (Zsoltárok 40:9) Gyakran előfordul, hogy kezdetben arról álmodunk, hogy valami világrengető dolgot fogunk tenni, Pedig nem kell tenni semmit, csupán az Isten akaratát !!

Istennek a te életeddel is nagy tervei vannak.
Isten céllal teremtett minket, a maga képmására. Ugyanúgy, ahogy Isten születésétõl fogva kiválasztotta Ézsaiást (Ézsaiás 49,1), …-„ Hallgassatok reám, ti szigetek, és figyeljetek távol való népek: anyám méhétől hívott el az Úr, anyámnak szíve alatt már emlékezett nevemről….” és Pált (Galácia 1,15) …” De mikor az Istennek tetszett, ki elválasztott engem az én anyám méhétől fogva és elhívott az ő kegyelme által,…”
egy adott célra, a te életedre nézve is meg van a terve.

----------------------------------
Ezékiel 34,15-16
Én magam legeltetem nyájamat, s én nyugosztom meg őket, ezt mondja az Úr Isten:
Az elveszettet megkeresem, s az elűzöttet visszahozom, s a megtöröttet kötözgetem, s a beteget erősítem; és a kövéret s erőset elvesztem, és legeltetem őket úgy, mint illik.
A pénztáros.
Az egyik ABC-ben akartam venni valamit. Zárás előtt már csak egyetlen kassza volt nyitva. Hosszú sor toporgott, morgolódott előtte. Elibém préselődve szálegyenes, ápolt öregúr szorongott, kezében a drótkosárral, benne némi vacsorára valóval. A gyötrött arcú pénztárosnő úgy csapkodta a billentyűket, számolt, mint aki gépe csattogó alkatrésze. Fel sem pillantva, szögletesen, villámgyorsan, de láthatóan ereje végére érve lökdöste tovább a leblokkolt kosarakat.
Éppen az előttem álló úrét bökte arrébb, aki megszólalt (kemény szóra vártam):
- Milyen ügyes. Köszönöm. Aludjon jól ma – s kilépett a sorból.
A pénztárosnő felkapta a fejét. Hálás mosolyából már csak nekem jutott egy villanásnyi. Hirtelen megfiatalodott; a Gép helyett nő lett ismét. Gyökössy Endre: Mai példázatok

------------------------------------

Pál 1. levele Timóteushoz 3,14-16.

Van abban valami jó, hogy az első keresztyének nem ismerték a faxot, a telefont, az SMS-t (Facebook-ot, IWIW-t. ).. Ha nem tudtak találkozni, akkor a híreket küldöncök segítségével tudatták, de fontos esetekben az egész üzenetet levélben írták meg, és válogatott, megbízható munkatársaikkal küldték el őket. Drága mulatság volt ilyen levelet küldeni, ugyanakkor ezek alapvető tanítást tartalmaztak hitbeli vagy együttélési kérdésekre vonatkozóan. Így tudott a keresztyén hit megerősödni és elterjedni, noha az apostolok nem jutottak el mindenhova.
Még ma is haszonnal forgatjuk ezeket az írásokat. Mennyi áldás származik abból, hogy a szerzők egykor vették a fáradságot, hogy fontos meglátásaikat, a hit alapjait és az élet gyakorlati kérdéseire adott válaszaikat megfogalmazzák!
A Timóteushoz írt levél tartalma olyan fontos volt Pál számára, hogy papírra vetette, noha remélte, hogy hamarosan személyesen is eljut fiatal munkatársához. Az "üzenet" ugyanis nem tűrt halasztást, hisz vigasztalást, erősítést és útmutatást tartalmaz. Pál közben a hit titokzatos tartalmát (16.) is megfogalmazza. Ezt a szöveget a gyülekezet tagjai hitük megerősítésére énekelték is

------------------------------------------------


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése