2015. december 21., hétfő




Karácsony ünnepe:
Van, aki azt mondja, hogy híres akarok lenni.
Van, aki pedig azt mondja, hogy gazdag akarok lenni.
Ismét más pedig azt mondja, hogy hatalmas akarok lenni, és a többi.
Vajon lehetnének-e a fentiek karácsonyi kívánságok is?
A válasz nyilvánvaló: Semmiképpen sem.
Hiszen mi is lehet karácsonyi kívánság, ha csak az nem, hogy szeretnénk, ha minden ember testvére lenne a másiknak.
Szeretnénk, ha eltűnne a földről a betegség, az éhség a kizsákmányolás, a nyomor és minden szolgaság.
Mi is lehetne szebb karácsonyi kívánság annál, hogy szeretnénk megszüntetni minden háborút, mégpedig mindörökre. Vagyis szeretnénk, ha a Karácsony nem csak egy néhány napos ünnepe lenne a mindenkori naptári évnek, hanemha az élet minden napja Karácsonnyá válhatna.
Nem szabad, hogy a célunk az legyen, hogy híresek, gazdagok vagy akár hatalmasok legyünk, mert ezek a célok üresek és megölik az ember lelkét.
A mi célunk csak egy lehet: maga a Karácsony, hogy eggyé váljunk a Karácsonnyal.
Értsük jól!
A Karácsony Istennek ajándéka, a Karácsony Jézus Krisztus, maga a mindenható szeretet, a könyörülő kegyelem, az isteni jóság, amely minden emberi értelmet felülhalad.
Ezért ha azt látjuk, hogy valamely emberek üzletté akarják tenni a Karácsonyt, vagy egy Jézus nélküli ajándékcserélő fesztivállá, akkor tudnunk kell, hogy a végtermék lehet bármi, de nem az igazi öröm és békesség alkalma.
----------------------------------------

Karácsonyünnep Lk-ev-2_1-20
Van aki azt mondja, hogy híres akarok lenni.
Van aki pedig azt mondja, hogy gazdag akarok lenni.
Ismét más pedig azt mondja, hogy hatalmas akarok lenni, és a többi. Vajon lehetnének-e a fentiek karácsonyi kívánságok is?
A válasz nyilvánvaló: Semmiképpen sem.
Hiszen mi is lehet karácsonyi kívánság, ha csak az nem, hogy szeretnénk, ha minden ember testvére lenne a másiknak. Szeretnénk, ha eltűnne a földről a betegség, az éhség a kizsákmányolás, a nyomor és minden szolgaság.
Mi is lehetne szebb karácsonyi kívánság annál, hogy szeretnénk megszüntetni minden háborút mégpedig mindörökre. Vagyis szeretnénk, ha a Karácsony nem csak egy néhány napos ünnepe lenne a mindenkori naptári évnek, hanem-ha az élet minden napja Karácsonnyá válhatna.
Nem szabad, hogy a célunk az legyen, hogy híresek, gazdagok vagy akár hatalmasok legyünk, mert ezek a célok üresek és megölik az ember lelkét.
A mi célunk csak egy lehet: maga a Karácsony, hogy eggyé váljunk a Karácsonnyal.
Értsük jól !
A Karácsony Istennek ajándéka, a Karácsony Jézus Krisztus, maga a mindenható szeretet, a könyörülő kegyelem, az isteni jóság, amely minden emberi értelmet felülhalad.
Ezért ha azt látjuk, hogy valamely emberek üzletté akarják tenni a Karácsonyt, vagy egy Jézus nélküli ajándékcserélő fesztivállá, akkor tudnunk kell, hogy a végtermék lehet bármi, de nem az igazi Karácsony.
Nincs Karácsony Krisztus nélkül.
A Krisztusi Karácsony, pedig nem lehet üzlet, sem üres pompa.
Hanem maga a csoda. A Karácsony ünnep grádicsos lépcsősor a mennybe, híd minden nemzet és nép között, legfőképpen pedig híd Isten és az ember között.
----------------------------------------

Mi is hát a Karácsony üzenete?
A Szent Írás teljesen világosan fogalmaz: „ Mert úgy szerette Isten e világot, hogy az ő egyszülött Fiát adta, hogy valaki hiszen ő benne, el ne vesszen, hanem örök élete legyen. Mert nem azért küldte az Isten az ő Fiát a világra, hogy kárhoztassa a világot, hanem hogy meg tartassék a világ általa. ( János 3:16-17)
A Karácsony üzenete Isten szeretete. Milyen is ez a szeretet?
Néhányan ezt mondják: Isten szeretete mindenható. Ismét mások, hogy az Ő szeretete végtelen. Igen, az. De még sokkal több.
Ez a szeretet az Önmagát oda adó és önfeláldozó isteni szeretet.
Hogyan lehet Isten önmagát feláldozó?
A Szent Írás erről is nagyon világosan ír: (János 1:1,2,3,)
„Kezdetben vala az Ige, és az Ige vala az Istennél, és Isten vala az Ige. Ez kezdetben az Istennél vala. Minden ő általa lett és nála nélkül semmi sem lett, a mi lett.
(János 1,14 ) És az Ige testté lett és lakozzék mi közöttünk (és láttuk az ő dicsőségét, mint az Atya egyszülöttjének dicsőségét), a ki teljes vala kegyelemmel és igazsággal.
Egy gyermek adaték nekünk, a gyermek pedig férfivá növekedvén keresztre feszíttetett.
Nem azért lett a kereszt a sorsa, mert a nép vezetői megölették, hanem mert Ő adta magát áldozatul, mint „Istennek ama Báránya, aki elveszi a világ bűneit.”
Ezt az önfeláldozó szeretetet kell megtanulnunk a mi Urunk Jézus Krisztustól, aki így tanít minket:...”tanuljátok meg tőlem, hogy én szelíd és alázatos szívű vagyok: és nyugalmat találtok a ti lelkeiteknek. ” (Máté 11:29) Ez a Karácsony ünnepi útja életünk mindennapján, amely megépült a mi Urunk Jézus Krisztusban, azért, hogy járjunk rajta. Ámen

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése