2015. május 30., szombat



Íme a vőlegény! Jöjjetek a fogadására!” (Máté 25,1-13)

Jézus Krisztus fogadására úgy készülhetünk, mint ahogy a menyasszony várja a vőlegényét (1): reménységgel, örömmel, a beteljesedés vágyával, azzal az óhajjal, hogy bárcsak jönne már, mert életünk legszebb napja az Ővele való találkozás. Ezt akkor se feledjük, ha úgy tűnik, hogy „késik” a vőlegény (5), mert a kellő időben bizonnyal meg fog érkezni (6). A „bolond szűzek” kiszámították az olajat, és elfogyott nekik, mire megérkezett a vőlegény. Az „eszes szűzek” bőséggel vittek olajat a mécsesükben. Urunk bőven adj olajat, hogy el ne fogyjon a megérkezésed előtt, mert bizony sokszor csak pislákol a mécsesünk. Adj bőven olajat, hogy tudjunk tölteni másoknak is, de adj bölcsességet is, hogy lássuk a kellő időt, amikor másoknak már nem adhatunk, mert akkor nekünk sem marad! Urunk, köszönjük, hogy nem szorulhatunk ajtódon kívül, nemcsak azért, mert készülhettünk a Te fogadásodra, mert bőven adtál olajat, amivel hűen gazdálkodhattunk, hanem azért is, mert mindenek előtt rendelkeztél felőlünk.  Abdiás 1-16
------------------------------------------

sokakat megtévesztenek…” (Máté 24,3-22)

Jézus Krisztus nevét emlegetve is megtéveszthetünk másokat. Jézus Krisztus eljövetele egyben a világ vége – a tanítványok kérdésfelvetése szerint (3). Ezek szerint Jézus eljövetelével a világ végének folyamata elkezdődött, visszajövetelével pedig ez a világ recsegve-ropogva elmúlik (29). Nyilván belerendül ez az Őtőle eltávolodott, tisztátalan világ az Ő megjelenésébe, jogosan (36-39). De egy bizonyos, ha az ég és a föld elmúlik is, az Ő beszédei nem múlnak el. Krisztus beszéde pedig az élet beszéde (35).* Jóel 3.
-------------------------------------------

Jaj nektek...” (Máté 23,23-36)*

        Jaj nekünk, ha látványosan adunk a másiknak, de észrevétlenül sokkal többet elveszünk, főleg azzal, hogy a lényegtelen részletekkel megnehezítjük egymás életét, miközben a nagy bajok felett szemet hunyunk (23-24). – Jaj nekünk, ha a külső „tiszta”, de a belső tisztátalan. Kell a külső „szerep”, ez nem képmutatás, de belső tartalom, hitelesség nélkül „lufi” az egész életünk, sőt „Felső” támogatás kell (25-28). – Jaj nekünk, mert ápoljuk a meghalt nagyok, próféták sírjait, de a ma élőket továbbra is el akarjuk hallgattatni, ha zavarnak „zavaros” ügyeinkben. Jaj nekünk, mert egyáltalán nincsenek prófétáink! Ma mindenki hamis prófétává lett, mert mindenki mondja-mondja, az Istenre hivatkozva is, csak a magáét. – Urunk, azt látjuk, hogy kegyelemre szorulunk, könyörülj, tisztogass, formálj; és add annak bizonyosságát, hogy a Tieid vagyunk, mert ez a tény formál át valósággal, tesz alázatossá és áldott szolgáddá. Jóel 2,12-17.
        -------------------------------------------------

ÚJ ÉNEKET.

 
(Túrmezei Erzsébet)

Új éneket, újat! minden reggel újat!
Új hajnal hasadtán búj titkok tárulnak.
Új virágok nyílnak, ha régiek hullnak,
új öröm, új hála ha sebek gyógyulnak.
Énekek ébrednek: új ének az Úrnak!

Új éneket, újat: új szívvel, élettel!
Üdét, mint a harmat! frisset, mint a reggel!
Új kegyelem árad, új hittel előre
csodáról-csodára, erőről-erőre.
Remények csendülnek, életek újulnak,
Énekek zendülnek, új ének az Úrnak.
----------------------------------------------
Arany Viktortól Hála néked!
Mit írhatok?
Mit mondhatok?
Hála Néked!
Belőled élek.

------------------------------------

Order my steps

Rendezd Atyám lépteimet,
Kérlek fogd a kezem,
Vezess utamon,
Légy mindig velem.

Belőled lettem,
Mint Napból a sugár,
Mint tengerből a pára
Mint levegőből a szél,
Ajkam hozzád beszél.

Szavaddal alkottál,
Most azzal vezess,
Lelkem befogad
Mert teljesen üres.

---------------------------------------
 

Feltört ugar.

Kemény még a földem,
Kies és cudar.
Vágd belém ekédet,
Nem baj, ha mar!

Fel kell szántanod!
Ha termésemet várod.
Művelj meg!
Kéri igaz barátod.

 ----------------------------

Miért fáj?

Miért fáj minden szó,
S csak a csend nyugtató?
Kérlek, légy csendben velem.
Istené a türelem.

-------------------------

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése