2012. május 31., csütörtök


  FONTOSABB IGÉK A BIBLIÁBÓL :
János Evangélium 3:16
  Mert úgy szerette Isten e világot, hogy az Õ egyszülött Fiát adta,
  ha valaki hisz Õbenne, el ne vesszen, hanem örök élete legyen.
Római levél 10:9-10
  Mert ha a te száddal vallást teszel az Úr Jézusról, és szívedben hiszed,
  hogy az Isten feltámasztotta Õt a halálból, üdvözülsz.
  Mert szívvel hiszünk az igazságra, szájjal teszünk pedig vallást az üdvösségre.
Apostolok Cselekedetei 4:12
  És nincs senki másban üdvösség, mert nem is adatott emberek között
  az ég alatt más név, mely által kellene nékünk megtartatnunk.
Apostolok Cselekedetei 2:38
  ...Térjetek meg, és merítkezzetek be a Jézus Krisztus nevébe a bûnöknek
  eltörlésére, és veszitek a Szent Szellem ajándékát
2. Korinthusi levél. 5:17
  Azért ha valaki Krisztusban van, új teremtés az, a régiek elmúltak,
  ímé, újjá lett minden.
János elsõ levele 5:13
  Ezeket írtam néktek, akik hisztek az Isten Fiának nevében, hogy tudjátok meg,
  hogy örök életetek van, és hogy higgyetek az Isten Fiának nevében.
Efézusi levél 2:8-9
  Mert kegyelembõl tartattatok meg, hit által, és ez nem tõletek van: Isten ajándéka ez.
  Nem cselekedetekbõl, hogy senki ne kérkedjen.



.
MÁJUS 31.  Pünkösdvasárnap – A Szentlélek kitöltetése Apostolok cselekedetei 2,1–13 A Szentlélek pünkösdi csodája tette eggyé a hitben először az apostolokat, aztán a megtérteket, akik hozzájuk csatlakoztak. Az emberek örök problémája, hogy más nyelvet beszélnek, így nem képesek egymást megérteni. Más nyelvet beszél a férfi, és másikat a nő. Más nyelvet beszél a felnőtt, és másikat a fiatal. Más nyelvet beszél a keresztyén, és másikat a világ. Nyelvében él a nemzet – fogalmazta meg Széchenyi István. A közösség nem létezik közös nyelvhasználat nélkül. A nyelv teszi lehetővé, hogy a gondolatok, érzelmek, szándékok és akaratok közölhetők legyenek, így közössé válhassanak. A keresztyének Krisztusban egyek. Jézus Krisztus az, aki eggyé alkotja őket a Szentlélek titokzatos munkája nyomán, de ezt az egységet a nyelvben fejezi ki a hívő ember. Ezért elengedhetetlenül szükséges, hogy a keresztyénség időről időre újrafogalmazza azokat az igazságokat, melyek önazonosságát adják. A közös hitvallásban mutatkozik meg (írva vagy beszélve) a hit azonossága. Amikor valaki bemerítésre jelentkezik, nem elégszünk meg azzal, hogy látjuk a viselkedését, másokhoz való viszonyát, hanem igenis tudni akarjuk, hogy mit vall, mit hisz. Ezt pedig szavakban kell elmondania. Ha szavainak tartalma nem azonos a mi bibliai hitünkkel, akkor bizonyára nem fogjuk be- meríteni, bármennyire is szimpatikus és „aranyos”. A Szentlélek tehát nem valami megfoghatatlan egységet teremt, amelyben mindannyian csak úgy megérezzük a közös nevezőt, hanem a kapcsolat szavak- ban is valóságos és ellenőrizhető. Ez a tény magyarázza azt, hogy a 2000 év során miért tartotta mindig fontosnak a keresztyénség, hogy hitét megfogalmazza. A Szentlélek segít abban, hogy Isten kinyilatkoztatott igazságait időről időre újrafogalmazzuk úgy, hogy közben továbbra is ugyanazt jelentse. A Szentléleknek ez a csodája segít abban, hogy megőrizzük tisztán a hitet. A Szentlélek nyelvcsodája hatalmaz fel arra bennünket, hogy óvjuk a hívők egységét, hogy megvizsgáljuk a lelkeket, hogy egyértelműen adjuk tovább a hitet bizonyságtételünkön keresztül. A kitöltetett Szentlélek tette egyházzá (eggyé) a bűnbánattal Krisztusban hívő embereket. De számukra ennek valóságát a nyelvcsoda tette kézzelfoghatóvá. Bábellel szemben Isten pünkösdkor nemcsak megengedte az azonos nyelvhasználatot, de akarja is az emberek egységét, közös beszédét. De Krisztusban. Te tudsz-e már Krisztusban a Szentlélek által egyértelmű lenni, akit nem lehet félreérteni?  Imaáhítat: Könyörögjünk, hogy szolgálatunkat ne csupán emberi eszközökkel, ha- nem Lélekkel teljesen végezzük! – 1Kor 2,1–5




ApCsel 7,51-8,1a; Jn 6,30-35
ApCsel.7,51-től néhány vers: István megkövezése, ne ródd fel nekik bűnül!
Jn 6,30-tól néhány vers: "nem Mózes adta nektek, hanem az én Mennyei Atyám, Én Vagyok az élet kenyere" - mondta Jézus
Amint a kenyér és a só ínyemet betölti,
Amint a vas taglót fogom a barmokat leölni,
Amint lakoma után reám permetez a kölni,
Az ÖRÖKLÉTBEN úgy hiszek, mintha nem volnék földi.
                               (Szécsi Margit: Ember éneke)
Meglepődünk: ez most hogy jön ide? Talán úgy, hogy a gondolkodó ember évezredek óta keresi, kutatja, reméli az átjárást, átvezetést a földről az égbe.
Az egyszerű és természetes étel, a tisztességgel végzett munka, önma­gunk legyőzése, az ünnepnapok megszentelése bizton átvezet az örök­létbe.
István tudta, hogy a megbocsátás, nem ütés, nem visszaütés az egyik bizton átvezető út.
Az egész Biblia az egységet fejezi ki. István teljes egységben volt Jézus­sal. Jézus is egységben van az Atyával és a Lélekkel. Tegnap elmél­kedtünk a meg nem romló, időtálló ételről. Mai részben Jézus érzékelteti, hogy Ő az élet kenyere. Van-e fülünk a meghallásra, hogy szertartások, liturgiák, obszervanciák helyett és mellett és között, és nélkül Jézus példája, útja, mintája az egyetlen hiteles élet az átvezetéshez.
Ég és Föld elmúlnak, de az én Igéim el nem múlnak - mondja Jézus.
Köszönjük testvéreink sok-sok éve megtapasztalt hiteles életeit, köszön­jük, hogy minket is hívtak, hogy mi is hívhattunk másokat. Add tovább, szamár a végállomás!   
[Kiss Jozsó, Budapest

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése