2011. március 17., csütörtök

bizonyság

Tanulj meg ,meghallgatni! / másokat /
1Thesz 4,11 mondta
tartsátok becsületbeli dolognak, hogy csendesen éljetek, tegyétek a magatok dolgát
Mikor Pál azt írja: "csendesen éljetek", akkor ezt úgy érti, hogy ezen valószínűleg dolgoznod kell, mert nem jön magától. Plutarkhosz, a filozófus írja: "Semmit sem hallanak meg azok, akik nem tudják, hogyan kell csöndben maradni."
Az egyik legkedvesebb dolog, amit bárkinek megtehetsz, az hogy meghallgatod. Tényleg így van. Az a baj, hogy manapság valahogy túl foglaltak vagyunk ahhoz, hogy akárkit is meghallgassunk. Ha az illető, aki beszél hozzánk nincs vázlatpontokba szedetten és készre csomagoltan felkészülve mondanivalójával, hogy azt néhány perc alatt elhadarja nekünk, akkor mi sebességet váltunk és már ott sem vagyunk. Meglepődnél, ha tudnád, hogy mennyi lelki gondozói téren vezető ember tartozik ebbe a kategóriába. Te hogy állsz ezzel? Itt van három főbb jó, ami abból fakadhat, ha meghallgatsz másokat. Gondolkozz el rajtuk.
(1) Minél többet hallgatsz meg másokat, annál kevésbé érzed magad magányosnak vagy magára hagyottnak. Mindannyiunkat ugyanabból a fából faragták.
(2) Minél többet hallgatsz meg másokat, annál jobban tudod megítélni a rád váró élethelyzeteket. Salamon írja: "Aki arra felel, amit meg sem hallgatott, azt bolondnak tartják és megpirongatják." (Péld. 18:13)
(3) Minél többet hallgatsz meg másokat, annál többet fogsz megérteni. Nem akkor tanulsz, amikor folyamatosan csak te beszélsz. Ezt mondja a bölcsesség is: "Az értelmes ember szíve ismeretet szerez, és a bölcsek füle ismeretre törekszik."
Ma dolgozz nyelved megzabolázásán. Legyél nyitott mások felé és fejlődj embertársaid meghallgatásának készségében. A jövőd múlik ezen.                          
                                    

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése