2010. február 28., vasárnap

Igrei köszöntő



 Zsidó . 12: 1-3,13 .v.olv.
…” Kitartással fussuk meg az előttünk  lévő küzdőteret…”
-…” A keresztyén élet akadályai !”… -
A keresztyén élet hasonlatos a versenypályán való futáshoz.
Egy nehéz küzdelemhez. A keresztyén ember élete nem kóborlás,vagy semmittevés ,hanem futás, Teljes erőbevetést igényel ! Ennek a futásnak célja van, ,melyet el kell érni. A küzdőtér előttünk van és a jutalmat az nyeri el, aki a pályát végig futotta.
Ennek a futásnak szabályai vannak, melyeket be kell tartani . Mik ezek a szabályok ? Először is a kitartás !A hívő embernek kitartás sal , türelemmel kell futni. Buzgóságnak soha nem szabad ellankad nia, a futást nem hagyhatja abba, amíg célhoz nem ér.
Mik  a futás feltételei ? Félre kell tenni mindent, ami akadályoz a futásban. Ez az akadály jelenthet bármit, ami a futást akadályozza. Nem feltétlen bűnös dolgot jelent. Akadály lehet az is, ami életünkben Isten ajándéka, de mint akadály, elválaszthat Tőle.
Jelentheti a földi élet gondjait. A gazdagságot,, a világ szerint való bánatot. A látható világ igen sok módon terhelheti az ember életét.
És félre kell tenni a bűnt, amely hozzátapad az emberhez, körülfon ja, mint az élősködő növény a fát.
A bűn legyőzése előfeltétel a futásnak, mert a bűn elfáraszt és a végén leállít.
Az akadályok legyőzésében Urunk ad számunkra segítséget.
Így a futásban nem vagyunk magunkra hagyatva.
Milyen segítségre hívja fel az apostol a figyelmünket ? Az előttünk járókra, a hitnek hőseire, akik a versenypályát már megfutották.
Az előttünk járók életükkel segítenek bennünket.
Arra tanítanak, hogy a hit harcában lehet győzni ! Kövessük az ő példájukat ! De az ige arról is szól, hogy nemcsak példájukkal buzdítanak , hanem szemlélői is a mi futásunknak. A megdicsőült egyház tudja, hogy mi történik a földön.
És futásunkat különös figyelemmel kísérik. Az Ige őket a bizonyosság fellegének nevezi. Az ősatyák, a próféták, az apostolok, a keresztyén hitvallók, és mártitok, a dicsőségbe elköltözött szentek. A felhő képével az Ige azt akartja kifejezni, hogy  igen nagy a számuk.  De lelkesít és erőt ad a futásban Jé,- példája.
Hitünkben mindig bizonyosak vagyunk az Ő jelenlétéről úgy, hogy állandóan Őreá nézünk ?! A levél írója úgy ábrázolja Őt,  mint a legnagyobb példát , akivel senkit nem lehet összehasonlítani !
A hitnek látása kettős. Egyrészről látjuk Kr,- t az Ő megalázott állapotéban , kereszthalálában, másrészről az Ő megdicsőülésé ben. Jé,- a mi hitünknek elkezdője és bevégzője. Ő a hitben hordozta a világ bűnét. Hitben győzte le a Sátánt a pusztában.
Győzni az tud, aki hitben Őreá néz!
Vannak erőshitű emberek, akik tudnak járni és nem fáradnak el, futnak és nem lankadnak meg. De nincsen mindenkinek ilyen hite. Isten népének tagjai között vannak gyengébb testvérek is, Olyanok mint a nyájban a sánta bárányok. Mi jellemzi ezt a lesántult életet ?
Mivel sánták lassabban járnak, a célhoz több idő alatt érnek el. Gyengébbek a munkában, annyiszor félmunkát végeznek és hamarabb fáradnak .Hajlandók a csüggedésre.Mindenek a sötét oldalát látják. Esőrendben Isten ítéletére méznek és nem a kegyelemre. Az élet kis nehézségeit felnagyítják. Számukra az út mindig göröngyös,. Az ivóvíz zavaros. Vannak ilyen boldogtalan lelkek minden  gyülekezetben, Sánták a hitükben, tele vannak félelemmel, kételkedéssel. Vannak akik  hajlamosak arra, hogy könnyen megbotoljanak. Ha van egy pocsolya, beleesnek, ha van veszedelem, belerohannak . Olyanok, mint a sánta bárány.
Egyébként jó emberek, hisznek Jé,-ban, de sok dologban nem látnak világosan.  Könnyen el indulnak az új igazság után és nem gondolnak arra, hogy ki vezeti őket .Könnyen elhagyják az igazság ösvényét. Hiszékeny emberek és könnyen elhajlanak, egyik vagy másik irányba. Ne  legyünk sánta bárányok !
Sok keresztyénnek a lesántul élete akkor lesz nyilvánvalóvá, ha valamilyen munkát kell elvégezni. Nem tartanak együtt munkatársaikkal, sem nem segítenek rajtuk . Az egyenes útról sokszor letér nek.   Bármit tesznek, lassan teszik, vagy olykor rendetlen ül.
A sánta keresztyén életnek az egyik oka az, hogy  rosszul táplálkoznak.  Sok embernek a gyógyuláshoz inkább egészséges táplálékra lenne szüksége, mint orvosságra.  Ha jobban táplálkoznának, legyőznék a betegséget. Jé ,- azt mondta, ,hogy Ő az élet kenyere.
Ez a kenyér ad erőt a lesántult életeknek !
De vannak, akik azért sántulnak le, mert elfáradtak. Belefáradtak a kísértésekbe. Kaptak sebeket, melyekből  nem tudnak kigyógyulni és hordozzák azokat talán a koporsóig.
Erejük felemésztődött a gonosszal való küzdelemben. Elfáradta az élet harcában. Vannak ,akiket  a rögös út fárasztott el,mint a bárányokat, akiket köves helyen gyorsan hajtott a pásztor.
Vannak olyan életek, akiket a szenvedés megerősített, de vannak  sokan, kiket annyira legyengített,hogy hasonlítanak a sánta bárányhoz. Megszakadt az Istennel való közösségük, elhanyagolják az imádságot, a Szentírás olvasását.  Az ilyen keresztyéneknek írja az apostol  : „ Erősödjetek meg az Úrban és az Ő hatalmas erejében !”
A sánta bárányoknak gyógyulást kell keresniük. Ez azt jelenti, hogy keressék a gyógyulás helyét. De a lesántult életek feladatot adnak  azoknak, akik lábaikkal még egyenesen járnak. Nekik a feladatuk az, hogy a sántákat gyógyulásra segítsék.
Hajlamosak vagyunk arra ,hogy a nyáj lesántult tagjait szeretetlenül
kezeljük .  Pedig a nyáj egészséges tagjainak nem szabad megvet ni azokat,  akik erőtlenségük miatt szenvednek. Erről a feladatról beszél Pál : „ Atyámfiai, ha előfogja is az embert valami bűn, ti lelkiek, igazítsátok útba az olyant szelídségnek lelkével !”
Gal. 6 : 1.v.olv.    Olykor a sánta bárányoknak vigasztalásra van szükségük. Ezért írja az apostol a lecsüggesztett kezetek erősítsétek. Erősíteni kell a szívet, ha a kezek gyengék. Mondani kell nekik, hogy Isten hűséges. Bátorítanunk kell azokat, akik a bűn terhét érzik, annak hidegségével ,hogy Kr.,- a bűnösökért meghalt.
Vigasztalnunk kell a csüggedőket : Isten a vigasztalás Istene. Legyünk hasonlókká a mi Urunkhoz ,aki együtt tud érezni az elesettekkel. Tanítsuk őket, hogy a próbatételeket ne csak eltűrjék, hanem fordyítsák hasznukra. Akik az Istent szereti , azoknak min den javukra van.  Sokszor nem tudjuk a sánta életeket gyógyítani, de útjukból el tudjuk venni az akadályokat.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése