2017. szeptember 2., szombat


http://m.blog.hu/na/napiremeny/image/armor-of-god.jpg  „Mint a város, amelynek csupa rés a kőfala, olyan az-az ember, akinek nincs önuralma.” (Péld 25:28)
Peter Drucker könyvében, A hatékony vezetőben, azt olvashatjuk, hogy sok ember van, akinek a jelleme nagyon erős, de legalább olyan soknak a jelleme tele van gyengeségekkel. Mindannyian ismerünk hírességeket, sportolókat, még elnököket is, akiknek bár voltak óriási jellembeli erősségeik, mégis valami jellembeli gyengeség végül a bukásukhoz vezetett. Annak ellenére, hogy erősek voltak, hagyták, hogy egy gyengeség lerombolja az életüket.
 Saját magad elkényeztetése vagy az önmagad felé való engedékenység, az önuralom és a szabályok nélküli élet legyengítenék téged. Ez különböző területeken jelentkezhet, például a pénzköltés, a szexualitás, az étkezés, az alkoholfogyasztás területén, vagy esetleg jelen lehet az érzelmeidben vagy az időbeosztásodban. Minden, amit nem tudsz irányítani, legyengíti az életed.
Lehet, hogy ez a gyengeség kis dolognak tűnik, de tény, hogy a kis dolgoknak óriási hatása lehet az életedre. Ha valaki odajön hozzád, és azt mondja: „Akarok neked adni egy 50 kilós zsák fűmagot. Csak egy baj van: néhány gaz is van közte." Azt mondanád, hogy „Most rögtön bevetem vele a kertemet?" Valószínűleg nem, mert tudod, hogy a gaz eluralkodna az egész gyepeden, és elfojtaná a szép füvet.
 
Nem lehetsz elnéző a kis gyengeségekkel szemben, és nem gondolhatod, hogy nem fognak eluralkodni és legyengíteni az egész életed. Nem számít, hogy az életed mely területén - idő, pénz, étkezés, szex, hozzáállás vagy bármely más területen - hiányzik az önuralom vagy a fegyelmezettség, csak idő kérdése, hogy mikor kezdi aláaknázni  Istennel való kapcsolatodat.
"Ne tévelyegjetek: Istent nem lehet megcsúfolni. Hiszen amit vet az ember, azt fogja aratni is: mert aki a testének vet, az a testből arat majd pusztulást."
(angolból fordítva: "Ne legyetek félrevezetve. Emlékezzetek arra, hogy Istent nem lehet semmibe venni, és megúszni ezt. Az ember mindig azt aratja, amilyen magot vetett. Ha azért vet, hogy saját vágyainak kedvezzen, akkor a gonosz magvait veti el, és biztos, hogy szellemi hanyatlást és halált fog aratni.") (Gal 6:7-8)
Hol találsz erőt, hogy újra önuralom és fegyelmezettség legyen az életedben? Add a gyengeségeid Jézusnak, és tedd meg a lépéseket, amiket mond neked. "Végül pedig: erősödjetek meg az Úrban és az ő hatalmas erejében." (Ef 6:10)
 
Beszéljetek róla
  • Melyek azok a gyengeségek az életedben, ahol az önuralom hiánya mutatkozik?
  • Mit gondolsz, milyen lépéseket mond neked Isten, hogy tegyél meg ma azért, hogy eltávolodj gyengeségeidtől és erősebb legyél?
  • -------------------------------------------
 
 
http://m.blog.hu/na/napiremeny/image/god-at-work1.jpg"Milyen mérhetetlen nagy az ő hatalma rajtunk, hívőkön! Minthogy hatalmának ezzel az erejével munkálkodik a Krisztusban, miután feltámasztotta őt a halálból..." (Ef. 1:19-20)- „És mi az Ő hatalmának felséges nagysága irántunk, akik hiszünk, az Ő hatalma erejének ama munkája szerint, Amelyet megmutatott a Krisztusban, mikor feltámasztotta Őt a halálból, és ültette Őt a maga jobbjára a mennyekben.”-/ Károli/-
Nem könnyű erősnek maradni.  Megjegyezem, hogy milyen nehéz egy bukás után összeszedni magunkat, és újból talpra állni. Honnan kapunk erőt az újrakezdéshez?

Az erőt mindenki akarja. A könyvesboltok portékái ezt ígérik a helyesen öltözködőnek csakúgy, mint a jól táplálkozónak.

Tudod-e, hogy Isten is meg akar erősíteni téged? Hogy is olvastuk? "Milyen mérhetetlen nagy az ő hatalma rajtunk, hívőkön! Minthogy hatalmának ezzel az erejével munkálkodik a Krisztusban, miután feltámasztotta őt a halálból..." (Ef 1,19-20).
Két fontos igazságot tár elénk ez az igeszakasz:
A feltámadott Jézus Krisztus Isten erejéről tanúskodik. Ugyanez az erő munkálkodhat bennünk is.
Ha a halálból életre hívta Jézust, bizonyára lesz nála megoldás a mi, neki átadott problémáinkra is. A reménytelen helyzetek specialistáját mi képtelenek vagyunk túlterhelni. Talán éppen most gondoltad róla, hogy az anyagi problémáidat sem ismeri, honnan tudná, miféle betegséggel küszködsz? Tud-e a házassági problémáitokról? Isten mindezt nem csak tudja, de kész segíteni is rajtad, mégpedig a Feltámadásban már bizonyított hatalommal.
Isten elvégezi benned azt, amit elkezdett. A bukásaid sem gátolják meg ebben. Biztosra veheted Isten szavát, amint a Filippiekhez írt levélben ki is jelenti: "aki elkezdte bennetek a jó munkát, elvégzi a Krisztus Jézus napjára" (Fil. 1:6)!
Amit Isten kezdett el az életedben, azt ő be is fejezi. Ő soha nem mond le rólad. Még ha te el is bizonytalanodsz, ő nem adja fel a veled kapcsolatos szándékát.
Ez a mi erőnlétünk biztosítéka!
Beszélgessünk még erről!
  • Milyen nagyok a problémáid ahhoz viszonyítva, amit Isten a kereszten legyőzött?
  • Emlékezz, hogyan munkálkodott az életedben a múltban??  Ugye, bízol benne, hogy a jelen nehézségek között is veled van, sőt jót hoz ki azokból a számodra?
------------------------------------------

A te beszédedből
Mert a te beszédedből ismertetel igaznak, és a te beszédedből ismertetel hamisnak. — MÁTÉ 12,37.
Maga Jézus tette a fenti kijelentést. A szavak sokkal fontosabbak, mint ahogy azt az ember gondolná. Emlékszel Jóbra, és három úgynevezett „barátjára”, akik azért jöttek, hogy vigasztalják? Jób így szólt keservesen azokhoz, akik vigasztalták, illetve valójában kínozták őt: „Meddig kínozzátok még a lelkemet, és ZÚZTOK DARABOKRA BESZÉDEITEKKEL?” (Jób 19,2)
A szavak sikerre visznek vagy tönkretesznek bennünket. A szavak meggyógyítanak, vagy megbetegítenek. A Biblia tanítása szerint, a szavak vagy pusztítanak, vagy életet adnak, boldoggá és egészségessé tesznek minket. A tegnap kimondott szavaink tették olyanná az életünket, amilyen az ma.
Ez megegyezik azzal, amit Jézus mondott a Márk 11,23-ban: „… meglesz néki, amit MONDOTT.” Mivel szavakat mondunk ki, ezt az igerészt valójában így is lehetne mondani: „Meglesznek néki azok a SZAVAK, amelyeket kimondott.”
Megvallás: A beszédemből ismertetem igaznak. Én tudom, hogy amit mondok, azt meg is kapom. A kimondott szavaimat fogom megkapni. Ezért olyan szavakat mondok ki, amelyek életet, boldogságot és egészséget hordoznak. Olyan szavakat mondok ki, amelyek sikerre visznek, nem olyanokat, amelyek tönkretesznek!
-----------------------------------------------
Hasznos tanácsok a Biblia naponkénti olvasásához
Határozd el, hogy naponként a legjobb idődet (amikor friss vagy és jól működik az agyad) az Úr jelenlétében való egyedüllétre szánod. (Ez többnyire kora reggel van.) Ebben a döntésedben légy következetes!
•Ebben az időben ne foglalkozz mással, tedd félre napi gondjaidat és elintéznivalóidat, kizárólag Istenre és az Ő Igéjére koncentrálj! (Kelj fel elég korán ahhoz, hogy ne kelljen sietned!)
•Mielőtt kinyitod a Bibliát, kérd Istent, hogy nyissa ki a szívedet!
•Olvad el a soron következő bibliai szakaszt lassan, ha lehetőséged van, többféle fordításból is. (Érdemes valamilyen útmutatót, bibliaolvasó kalauzt használni, hogy egy rendhez igazodhasson az igeolvasásunk.)
•Igeolvasásodat az alábbi kérdések segíthetik:
o Mit tanít ez a rész Istenről (az Atyáról, Jézusról, és a Szentlélekről)?
o Milyen jó vagy rossz példával találkozok a felolvasott igeszakaszban.
o Milyennek mutat engem?
o Rámutat-e valamilyen bűnre, amit meg kell vallanom, és el kell kerülnöm?
o Paranccsal, felszólítással találkozok-e az igeszakaszban?
o Milyen figyelmeztetés található benne, mire szólít fel?
o Milyen ígéreteteket tartalmaz?
o Milyen imádságra indít?
• Jegyezd fel a kérdésekre adott válaszaidat, illetve Isten számodra adott személyes üzenetét!
•Jegyezd fel azt is, amit nem értesz. Testvéri közösségben, gyülekezetben kérdezd ezt meg másoktól!
•Jelölj ki egy mondatot a napi bibliai részből, amit kívülről megtanulsz! Jó, ha ezt az igehellyel együtt teszed. Napközben emlékezz vissza, miről olvastál reggel.
•Az imádság szője át egész csendes órádat, a bibliaolvasás és az elmélkedés idejét is!
•Próbálj válaszolni Isten szavára!
•Imádságod tartalmazzon
o imádást,
o hálaadást,
o bűnvallást,
o másokért és magadért való kérést,
o könyörgést.
• Este gondold át, hogyan alkalmazhattad a gyakorlatban aznap, azt, amiről reggel olvastál!
--------------------------------------------------------------


Valahányszor útnak indulsz :
Valahányszor útnak indulsz, gondolj erre:
veled egy időben milliónyi ember indul útnak, és azt kívánja,
amit te - békét és szeretetet.
Legyen benned béke és szeretet mindenki iránt.

Valahányszor fáj a szíved, gondolj erre:
az emberi szívek gyakran fájnak.
Legyen benned hit és remény a megnyugvásra –
és minden fájó szívnek kérd ugyanezt.

Valahányszor bántanak, gondolj erre:
az emberek tévedhetnek olykor, félre is érthetik egymást.
Legyen benned türelem és elfogadás mindenki iránt.

Valahányszor úgy érzed, eljött a világvége, gondolj arra:
az egyik világ végét a másik világ születése követi.
Legyen benned áhítat minden változás iránt.

Valahányszor szeretsz, és úgy érzed, nem szeretnek, gondolj arra:
a szeretet türelmes, a szeretet elfogadó, ő maga a béke –
a szív békéje.
Legyen benned irgalmas szív mindenki iránt.

Valameddig csak élsz, gondolj arra:
az ember akkor él igazán, amikor szeret.

-------------------------------------------------------------
Torquato Tasso (olasz, 1544-1595)
ZSOLTÁR
Égi Atyám, most, hogy fekete felleg
borult az igaz útra s tébolyogva
járok, s alattam süpped a morotva,
e siralmak völgyén, ím esdekellek:

igazgasd lépteim, s te szent kegyelmed
lámpását gyújtsd fel bennem, hogy lobogva
égjen, s az ösvényt újra megmutassa,
melyet bolyongó lelkem elfelejtett.

S mielőtt behavazná a sivár tél
e fürtöket, s napom gyarló világát
a végleges sötétség el nem oltja:

add, hogy lábaim utad megtalálják,
s öltözködvén kéklő mennyei tollba,
Uram, legeltess, Uram, adj te kvártélyt!
(Jékely Zoltán fordítása)
-,-,-,-,-,-,,-
Szerző: Jean-Antoine de Baif
Jean-Antoine de Baif (francia, 1532-1589):
ZSOLTÁR
A hegyek csúcsán kutató szememmel
föltekintettem: van-e még segítség?
Óh, segítséget csak az Úr, az ég s föld
Istene küldhet.

Ő ügyel rá, hogy soha lábad itten
meg ne csusszanjon. Soha ő nem alszik.
Ő ügyel rád és soha, míg a föld él,
nem fog aludni.

Éberen virraszt a vak éjszakában,
őrzi Izráelt. A nagy Isten, Ő nyújt
pajzsot és árnyat te föléd is; egyre
jobbodon áll ő.

Dél-verő izzó ragyogása, kétes
fénye a holdnak neked ím nem árthat;
mind a veszélytől Uram ím megőriz:
lelkedet óvja.

Amidőn bentről kifelé felindulsz,
amidőn kintről befelé törekszel:
véd ezentúl és megelőz akárhol
mindig az Isten. (Illyés Gyula fordítása)
--------------------------------------------------------
Ismeretlen szerző nyomán
Lábnyomok
Álmomban Mesteremmel tengerparton jártam,
s az életem nyomai rajzolódtak ki mögöttünk:
két pár lábnyom, a parti homokon,
ahogy Ő mindig ott járt énvelem.
De ahogy az út végén visszanéztem,
itt-amott csak egy pár láb nyoma látszott,
éppen ahol az életem próbás, nehéz volt, sorsom mostoha.
Riadt kérdéssel fordultam az Úrhoz:
"Amikor életem kezedbe tettem,
s követődnek szegődtem Mesterem,
azt ígérted, soha nem hagysz el engem,
minden nap ott leszel velem.
S most visszanézve, a legnehezebb úton, legkínosabb napokon át,
mégsem látom szent lábad nyomát!
Csak egy pár láb nyoma látszik ott az ösvényen.
Elhagytál a legnagyobb ínségben?"
Az Úr kézen fogott s szemembe nézett:
"Gyermekem, sose hagytalak el téged!
Azokon a nehéz napokon át
azért látod csak egy pár láb nyomát,
mert a legsúlyosabb próbák alatt
téged vállamon hordoztalak!"
-----------------------------
Igevers:
A reménység pedig nem szégyenít meg; mert az Istennek szerelme kitöltetett a mi szívünkbe a Szent Lélek által, ki adatott nékünk.
Róma 5, 5 - Károli ford.
Minden munkáját, amit az Isten háza szolgálatában, a törvénynek és a parancsolatnak megfelelően elkezdett, Istenét keresve, tiszta szívből végezte, ezért sikerült neki.
II. Krónika 31, 21 - Új ford.
Avagy nem tudjátok, hogy a kinek oda szánjátok magatokat szolgákul az engedelmességre, annak vagytok szolgái, a kinek engedelmeskedtek: vagy a bűnnek halálra, vagy az engedelmességnek igazságra?
Róma 6, 16 - Károli ford.
----------------------------------------------------------
Szerző: Dévényi Erika
Boldog az -az ember----
Boldog az az ember, ki társát megtalálja
Egy gyertyát gyújt életüknek lángja
Mindkettőjük szíve egy ütemre dobban
Isten akarata közös gondolatban

Első közös imájuk egy boldog köszönet
Amelyből kiárad az örök szeretet
De újabb ima születik hamar a szívükben
Kérik Istent áldja meg őket gyermekekkel

Csodálatos érzés az első felismerés
Amelyben ott van egy új emberi lét
A széltől is óvni kell, hisz törékeny kis lény
Istent hívjuk, hozza el szélcsendjét

S az a pillanat, mikor a kezedben tarthatod
Mikor egy kis ember rád mosolyog
Akkor érzed igazán, hogy ez az a teljesség
Amit csak Isten adhat, boldog áldásként

Majd előtted a kép, három összezárt kis kéz
Amint szelíd hangjuk az Úrhoz imát intéz
Könnyeidet akkor már nem tudod visszatartani
Csak hálás szívvel Istent áldani

------------------------------------------------------------------------
Jertek, ebédeljetek! János 21,12-- .
Uram!
Otthonunkban édesanyánk mindennap elmondta ezt az
egyszerű mondatot. S mi - gyermekei - örömmel
engedelmeskedtünk hívogatásának. Nyugodtan telepedtünk
asztal mellé, mert amit számunkra elkészített, azt
szeretete adta elénk. Gondoskodó szeretete nem akkor
kezdődött, amikor hívó szavát hallottuk. Már a nap
hajnalóráján is sok gondja szőttesében szeretete volt
az összetartó aranyszál.
Uram!
Föltámadásod után a Genezáret-tó partján ilyen
egyszerű szóval hívtad magadhoz tanítványaidat. Nem
akkor először. Nemcsak számukra volt hívó szavad. A
pusztában ezreket hívtál csodatévő szereteted
asztalához.
Legmélyebben ott látok bele szeretetedbe, ahol az
Úrvacsora szentségét rendelted. Akkor testedről
mondtad: ez az élet kenyere. Véredről: örök élet
itala. Nemcsak munkádat, idődet, fáradságodat áldoztad
értünk, hanem önmagadat.
Örök életemet így táplálhatom csak. És mégis - olyan
kevésszer hallgatok rád.
Indíts engedelmességre.
A mai nap igéi az evangélikus Útmutató szerint:
Alaktalan testemet már látták szemeid; könyvedben
minden meg volt írva, a napok is, amelyeket nekem
szántál. (Zsolt 139,16)
Krisztus mondja: "Ne aggódjatok életetekért." (Mt
6,25a)
JSir 3,51-62 -- Mt 27,57-66
Hallgasd meg, Uram, imádságomat, jusson el hozzád
kiáltásom! (Zsolt 102,2) Mt.27,57-6. Róm 8,38-39

----------------------------------------------------------------------

Életre hívsz, Életedért:
Életre hívsz, Életedért,. Meghaltál a bűneimért.
Nem-e világ lelkét vettem, Az Ő lelke él énbennem.

Hull a zápor, hull az élet, Ingyen adja, örök élet.
Ne e világ lelkét vedd el, Megment téged, a hiteddel.

Bűntörlő a drága vére, Ott lesz neved a könyvébe,
Ne-e világ lelkét vedd el, Ingyen adja, kegyelemmel.

Bűntörlő a drága vére, Menj be az Ő örömébe,
Ne-e világ lelkét vedd el, Megment téged, a hiteddel.

Hull a zápor, hull az élet, Ingyen adja, örök élet.
Nem-e világ lelkét vettem, Az ő lelke, az én lelkem. Lőrincz Sándor
-,-,-,-,-,-,-,-,-,-,-,-,,-

Simon! Jónának fia!
Jobban szeretsz-e engem ezeknél? János 21,15
Uram!
Szegény Pétert megrohamozták az emlékek.
Ehhez hasonló gazdag halfogáskor hívtad el ugyancsak a
Genezáret-tava mellől. Ragyogó emlék! Parázs is volt a
tóparton. Kísértetiesen ugyanúgy izzott, mint a főpap
udvarán azon a szörnyű éjszakán. Rettenetes emlék!
S most ajkadon a kérdés arra az elbizakodott
hetykélkedésére emlékezteti, amikor önmagát
tanítványtársai fölé emelte. Megszégyenítő emlék! De
mind az öröm, mind a könny, mind a szégyenpír veled
kötözi össze őt. Veled, akit valóban szeretett. Így
írom egyszerűen: szeretett. Mert most már nem mérte
szeretetét más emberek szeretetéhez.
Uram!
Kérdésed bennem is emlékeket ébreszt. Mindegyik hozzád
kerget. Ingadozásom - sziklaalakodhoz. Eltántorodásom
- megtartó hatalmadhoz. Bűnöm - kegyelmedhez.
Hűtlenségem - örök állhatatosságodhoz. Hideg szívem -
szerelmed tüzéhez. Szeretlek, Uram! Így mondom.
Tudatosan tartózkodom a nagy, föllengző emberi
szavaktól. Szeretetemet nem akarom jelzőkkel
cicomázni. Csak megnyitom előtted szívemet. Te olvasd
ki belőle e vallomásom igazságát.
Az Úrhoz menekülök. (Zsolt 11,1a)
Tudjuk, hogy aki feltámasztotta az Úr Jézust, az
minket is feltámaszt (2Kor 4,14)
Mk 16,1-8 -- 1Kor 15,1-11 -- Mt 28,1-10
Krisztus mondja: "Halott voltam, de íme, élek
örökkön-örökké, és nálam vannak a halál és a pokol
kulcsai." (Jel 1,18)
Mk 16,1-8
Zsolt 118,13-24
-----------------------------------------------------------------------------

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése