2016. március 30., szerda



MINDNYÁJAN BIZTONSÁGBAN ,- Mk 2,1-12
Néhány nap múlva ismét elment Jézus Kapernaumba, és elterjedt a híre, hogy otthon van. Erre olyan sokan gyűltek össze, hogy még az ajtó előtt sem volt hely; ő pedig hirdette nekik az igét. Oda akartak hozzá menni egy bénával, akit négyen vittek. Mivel a sokaság miatt nem fértek a közelébe, megbontották annak a háznak a tetejét, ahol ő volt, és nyílást vágva leeresztették az ágyat, amelyen a béna feküdt. Jézus pedig látva a hitüket, így szólt a bénához: "Fiam, megbocsáttattak a bűneid." Ott ültek néhányan az írástudók közül, és így tanakodtak szívükben: "Hogyan beszélhet ez így? Istent káromolja! Ki bocsáthat meg bűnöket az egy Istenen kívül?" Jézus lelkében azonnal átlátta, hogy így tanakodnak magukban, és ezt mondta nekik: "Miért tanakodtok így szívetekben? Mi könnyebb: azt mondani a bénának: Megbocsáttattak bűneid! - vagy azt mondani: Kelj fel, fogd az ágyadat és járj!? Azért pedig, hogy megtudjátok: az Emberfiának van hatalma bűnöket megbocsátani a földön - így szólt a bénához: Neked mondom, kelj fel, fogd az ágyadat, és menj haza!" Az pedig felkelt, azonnal felvette az ágyát, és kiment mindenki szeme láttára; úgyhogy ámulatba estek mind, dicsőítették az Istent, és ezt mondták: "Ilyet még sohasem láttunk!"
-------------------------------------------
                              HALLOTTAM , OLVASTAM !! / 1

Vedd alaposan szemügyre a hibáidat és bánd meg azokat,--- de ne foglalkozz mások hibáival soha !
/”… ha csak nem Isten indít rá ,hogy szól, figyelmeztess valakit is !...”/
Akiket Isten megvigasztal, azokat azzal bízza meg, hogy másokat vigasztaljanak meg ők is !

Kétségek és gondok beárnyékolják a szívedet. Hit és Istenben való bizalom világosságot árasztanak nem csupán magad számára, de mások életébe is ,kik között forgolódsz !
                           Jézus Krisztusban az Isten dicsősége  van velünk !
                           Belőlünk mi az mi ki tud sugározni mások felé ?

Ha legközelebb meglátogatsz egy beteget, ne azon gondolkodj, hogy sárga tulipánt,vagy piros rózsát vigyél – e neki. Hogy Jézus , Krisztus egyszer azt mondhassa neked : „ Beteg voltam és meglátogattál engem !” – ahhoz többet, nagyobbat kell vigyél a betegnek . Magát Jézus Krisztust  !
                              Ne szólj három szót, ahol egy is elég, ne szólj ha egy pillantás is elég !
                              De ne hallgass, beszélj mikor Isten Szelleme  indít arra !

A gyermeknek otthonra van szüksége, védelemre. Ez az otthon Krisztus !
 Tőled ,mit kap, mit lát a gyermeked , vagy más gyermek ?
                            Akit Isten a  kereszt sötétségébe vezet, azt a kegyelem világosságába vezeti
                            Te hová vezeted az ember társadat, hozzád tartozókat ?.
-------------------------------
A lélek és a külső dolgok
Először pedig a belső embert vegyük szem ügyre , hogy lássuk milyen módon tesz igazzá, szabaddá és valóban keresztyénné, vagyis lelki, új belső emberré. Nyilvánvaló, hogy nincs semmi néven nevezendő olyan külső dolog, amelynek bármiféle szerepe volna a megigazulás, vagy a keresztyén szabadság elérése szempontjából, vagy ellenkezőleg: az igazságtalanságba vagy szolgaságba esés szempontjából. Ez könnyen bizonyítható következtetéssel. Mert mit használna a léleknek, ha a test egészséges, szabad és életerős, eszik, iszik, és azt teszi, ami neki tetszik, hiszen mindezek bőséges birtokában virulnak a bűnök minden fajtájának gátlástalan szolgái is? Viszont mit árthatna a léleknek a betegség, a fogság, az éhezés, a szomjazás vagy bármiféle külső hátrány, mikor mindezektől szenvednek a legkegyesebbek és legszabadabb lelkiismeretűek? Ezeknek a dolgoknak egyike sem érinti a léleknek sem szabadságát, sem szolgaságát. Semmit sem használ tehát, ha a testet szent szokás szerint szent öltözékkel ékesítjük, vagy ha szent helyeken tartózkodik, vagy ha szent szolgálatokkal foglalkozik, vagy ha imádkozik, böjtöl, őrizkedik bizonyos ételektől, és megtesz mindent, ami csak lehetséges testtel és testben. Egészen másra van szüksége a léleknek, hogy igazzá és szabaddá legyen. Mert a mondottakat bármely lelkiismeretlen ember is megteheti, és az ilyen tevékenységekből nem is születnek mások, mint képmutatók. Viszont semmit sem árt a léleknek, ha a testet nem szent ruhába öltöztetik, ha nem szent helyeken tartózkodik, ha nem imádkozik hosszan, kirívóan, és mellőzi mindazt, amit az előbb említett képmutatók tehetnek.
Isten igéje teszi szabaddá a lelket---
És hogy mindent elvessünk: az elmélkedés, az elmélyedés és a lélek bármiféle tevékenysége sem használhat semmit. Egyetlen egy szükséges a keresztyén élethez, igazságossághoz és szabadsághoz. Ez pedig Isten szent igéje, Krisztus evangéliuma, ahogyan Jn 11,25-ben mondja: "Én vagyok a feltámadás és az élet, akid hisz énbennem, nem hal meg örökké." Ugyanígy Jn 8,36-ban: "Ha a Fiú megszabadít titeket, igazán szabadokká lesztek". Mt 4,4-ben is: "Nemcsak kenyérrel él az ember, hanem minden igével, amely Isten szájából származik". Biztosnak és kétségtelenül bizonyítottnak tekintjük tehát, hogy a lélek mindent nélkülözhet, kivéve Isten igéjét, amelyen kívül semmi más nem segít rajta.  Az ige birtokában pedig gazdag, semmi hiányt nem szenved, mert az ige az élet, igazság, világosság, igazságosság, üdvösség, öröm, szabadság, bölcsesség, erény, kegyelem, dicsőség és minden jó ígérete felmérhetetlen gazdagsággal. Ez az, amiért a próféta az egész 119. zsoltárban és sok más helyen annyi szóval és sóhajtozással könyörög, és kéri Isten igéjét. Viszont nincs súlyosabb csapása Isten haragjának, mint amikor éhséget bocsát ki igéjének hallására, ahogyan Ámós mondja (Ámós 8,11-12). Ugyancsak nincs nagyobb kegyelem, mint amikor kibocsátja igéjét, ahogyan a 107. zsoltár mondja: "Elküldte igéjét, és meggyógyította őket, és kiragadta őket a mélységből" (Zsolt 107,20). Krisztus sem küldetett másra, mint az ige hirdetésére, és a papok apostoli, püspöki és általános rendje nem hivatott és rendeltetett másra, mint az ige szolgálatára.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése