2016. február 7., vasárnap



Lukácsi Vilma
Megmérettünk
 Évnek fordulóján, új élet kezdetén vagy akár olykor „csak úgy” megpróbálhatunk magunkba nézni, és ha dolgainkat merjük odatenni az egyetlen Ige világosságára is, megkapjuk azt, amit a lelke mélyén mindenki érez: az igazságot.   Könnyűnek találtatunk.
 Lám, a törvény alatt élő régiek is birkóztak a számvetéssel, az ő mérlegük a Törvény volt, a hiányt tételesen akarták fölszámolni, azért a Tórát magyarázták a Talmuddal, a Talmudot a Misnával – de a hiány megmaradt!
 Jézus Krisztus, Aki az idők teljességében jött el, megszánta a hiányt súlyozgató, araszolgató embereket, odahívta őket magához, hogy azután együttesen nézzenek szembe a Törvénnyel:
- Hallottátok, hogy megmondatott a régieknek… - én pedig azt mondom néktek… - és megpúpozta a mérleg serpenyőjét! Nemcsak hogy a felebarátodat szeresd, hanem az ellenségedet is! Nemcsak hogy ne paráználkodj tettel, a szemedet se engedd oda parázna nézésre!
 És merte mondani!
 Még azt is merte mondani, hogy a törvényből egy jottát vagy pontocskát sem hagyhatunk el betöltetlenül – és szombatnapon, a törvény nyugodalomnapján meggyógyította a betegeket!
A felhördülésre adott válaszát ezzel zárta le: „A törvény betöltése a szeretetet!”Isten a szeretet! Nem azért jöttem, hogy a törvényt eltöröljem, hanem hogy betöltsem!
 És Ő betöltötte maradéktalanul. Nem a magyarázatokat, a Talmudot, a Misnát, hanem az eredetit, az Istentől adottat. Nem a törvény betűit, hanem a lelkületét. Ő maga töltötte be, az emberré lett Isten.
Ezzel a hittel már odaállhatunk számvetésünk mérlegére.
 Könnyűnek találtatunk!   Egymagunkban!
 De az Úr Jézus azt is mondta: „Ímé, én tiveletek vagyok minden napon a világnak végezetéig!” – Ebbe az ígéretébe belekapaszkodva tudjuk, hogy Ő maga áll mellénk a mérleg serpenyőjére.
 Akkor pedig a mérleg nyelve megmozdul és középre áll!

--------------------------------------------------------





Kijelentés: mire építkezel?                                     
Jónéhány probléma akadhat az életünkben, sok támadás érhet kívül és belül, olyannyira, hogy az Úrhoz kiáltunk: Uram, nem a Te akaratodban járunk? Mit hibáztunk el? Milyen bűn van az életünkben? Ekkor az Ige egy példázaton keresztül is meg szólíthat akár:
Mt.7:24-27 „Valaki azért [tehát mindenki aki meghallgatja] hallja [és meghallgatja] én tőlem e beszédeket [e szavaimat; ez igéimet], és megcselekszi [megteszi; tettre váltja őket] azokat, hasonlítom azt a bölcs emberhez [hasonló lesz az okos, és az olyan eszes emberhez; aki megfontolt (meggondolt)], aki a kősziklára építette az ő házát:

És ömlött az eső [eleredt; zuhogott a záporeső; Szakadt a zápor; Felhőszakadás támadt], és eljött az árvíz [áradások jöttek; kiáradtak a folyók; ömlött az ár], és fújtak [feltámadtak; süvítettek] a szelek, és beleütköztek abba a házba; [nekidőltek, és nekiestek annak a háznak; nekizúdult, és nekicsapott a háznak; rázúdultak, és ostromolták azt a házat] de nem dőlt [omlott] össze: mert a kősziklára építtetett [kősziklára volt alapozva; mert alapja sziklára volt vetve].

És valaki [mindenki aki] hallja [meghallgatja] én tőlem e beszédeket [aki hallja e szavaimat], és nem cselekszi [teszi] meg [nem váltja tetté] azokat, hasonlatos lesz a bolond [olyan ostoba, balga] emberhez, aki a fövényre [(parti)homokra] építette házát:

És ömlött az eső [eleredt a záporeső; szakadt a zápor, felhőszakadás támadt], és eljött az árvíz [és jöttek az áradások; kiáradtak a folyók; ömlött az ár], és fújtak [feltámadtak; süvítettek] a szelek, és beleütköztek abba a házba [rázúdultak arra a házra; és nekizúdult a háznak; az leomlott nagy zúdulással; és ostromolták azt a házat]; és összeomlott: és nagy lett annak romlása [és teljesen elpusztult; és hatalmas kár keletkezett benne; és összeomlott nagy zuhanással; Az összedőlt és romhalmazzá vált].

Két emberről beszél itt Jézus Krisztus. Egyikük csak hallgatja az Igét, a másikuk pedig meg is cselekszi. Nyilvánvaló, hogy A VIHAR JÖN! S
Mindkét ember házát egyformán megpróbálja. Amikor hisszük s tudjuk, hogy azt tesszük amit Isten ránk bízott, akkor is jönnek pusztító erők ellenünk. A szélvész, az árvíz, a zivatar mind a két házat éri, mert mindkettő ebben a világban van, és a sátán mind a kettőt el akarja pusztítani - de az eredmény nem ugyanaz! A kősziklára, Isten Igéjére alapozott ház nem dől össze. Ha Krisztus, ha Isten ígéretei az alap, nincs az a vihar, amely le tudná rombolni. Ám ha homokra - e világ beszédére, tanítására, módszereire, erejére, bölcsességére - építkezik valaki, a ház menthetetlenül elpusztul.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése