2014. december 31., szerda



Világszerte nagy zajjal, trombitálással, petárdák robbantásával, lövöldözéssel, tűzijátékkal búcsúznak az óesztendőtől és köszöntik éjfélkor az új esztendőt. Űzik a gonosz szellemeket, kísérteteket, légy alakjában kísérlő, rontó boszorkányokat. Még nem is olyan régen nagy harangzúgás, ostorpattogás, legújabban pedig lövöldözés között érkezett meg falvainkba az új esztendő. A zajjal, kolompolással, kerepeléssel, lövöldözéssel, harangok kongatásával az ördögöt akarták elkotródásra bírni, mert mint minden évnegyed kezdőnapja, ez is gonoszjáró nap. Vidékeinken számos fajtáját találjuk a gonoszűzésnek, pl. zajongás, harangozás, kántálás, köszöntők mondása. Éppen ezért nagyon hálás dolog ha a keresztyének épp az ellenkezőjét teszik
Azaz összejövetelük célja éppen az, hogy együttesen is imádkozó szívvel, zárják a régi és kezdjék az újesztendőt.
Amiből biztosan áldás fakad mindenkire, aki éli , gyakorolja ezt a formáját az újév köszöntőnek.



Szilveszter éjjel
A Szilveszter név jelentése: erdőben lakó. Az erdő az a hely, ahol csend van, az év utolsó napját mégis zajos ünneplésben töltjük. Miért?
Az újév előestéje, szilveszter ünnepe, mely Szent Szilveszter pápa nevéhez fűződik.                        A szilveszteri szokások célja, hogy a következő évben egészségben, bőségben, szerencsében, boldogságban legyen részünk. Ezért nagyon fontosak az e naphoz kötődő lármás szokások, amelyek távol tarthatják a háztól az ártó, rontó erőket. Ezek elkerülése végett az ünneplők (a) karikás ostort, dudát, szilveszteri trombitát, csengőt, kolompot és még sok mást felhasználnak. Vidéken sokfelé szokás volt a nyájfordítás is. Ennek (a nem minden napi szokásnak pedig) az volt a célja, hogy az állatok a zajra felébredjenek és a másik oldalukra feküdjenek, hogy a következő esztendőben szaporák legyenek.
----------------------------

ELMÚLT

Voltál már az alkalom temetésén?
Verik a koporsófödelet
fagyos téli göröngyök,
s a szívedet göröngynehéz miértek:
Miért nem tetted?
Miért nem adtad?
Miért nem mondtad?
Felelj: miért nem?…
Ezer alkalmat temetünk
minden temetésen.
Hiába koszorú, virág
síron, ravatalon…
Verik a koporsófödelet
fagyos téli göröngyök…
Elmúlt az alkalom. Túrmezei Erzsébet



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése