2014. december 14., vasárnap



Lehet,hogy most sokan lesznek aki (megköveznek),de csak úgy kérdezem,hogy mit is ünnepelünk december 24-én, Jézus eljövetelét,születését,netán a szeretet ünnepe?Születéséről nem tudunk semmi pontosat,csak annyit,hogy hol született és különben is mondhatnám,hogy parancsba adta a halálának megünneplését Lukács;22,19. születésről egy szó sem esett. December 24 a napéj egyenlőség ünnepe volt. Sok minden nyomon követhető e nappal kapcsolatban, hogy mikor és ugyan miért esett erre a napra Jézus születésének dátuma. Eljövetele; bibliából idézem Jézus szavait Máté 24;42,, Vigyázzatok azért,mert nem tudjátok,mely órában jő el a ti Uratok",akkor megint nem értem,miért ezeken, a napokon várjuk (csak). Szeretet; hát ez a baj,hogy csak erre a pár napra koncentrálódik, a többi meg öljük gyilkoljuk egymást akár szóban vagy tettlegesen, fordítsuk meg,lehet,hogy közelebb kerülnénk az igazsághoz,és talán egymáshoz is .

: "mit is ünneplünk december 24-én?" - teszik fel a kérdést.  Pontosítható, hogy december 25-én ünnepeljük a Karácsonyt, a keresztyénség egyik legnagyobb ünnepét, amelyen Jézus Krisztus születését, a második isteni személy megtestesülését ülik meg. Az ünnep Rómában keletkezett 325 és 335 között. Célja az volt, hogy lezárja a Jézus krisztussal kapcsolatos vitákat és népszerűsítse a liturgia eszközével a niceai zsinat határozatát, amely szerint Jézus Krisztus Isten is és ember is egy személyben. Az ünnep napjának megválasztása sok problémát okozott, mert ebben az időben számos egymásnak ellentmondó nézet uralkodott Jézus születésnapját illetőleg. Így egyesek szerint május 20-án, mások szerint április 18-án vagy 19-én, ismét mások szerint november 25-én vagy január 6-án született Jézus.                             A választás mégis december 25-re esett, hogy ellensúlyozzák az e napon ünnepelt .                                    "Sol invictus" /legyőzhetetlen Nap/ pogány ünnepét azáltal, hogy bevezették Krisztusnak, a "Sol Salutisnak" /az üdvösség Napjának/ ünnepét. Ezzel összefüggésben kapott új tartalmat a korábbi Jézus születésének ünnepe, vizkereszt is. Karácsony elé, a húsvéti nagyböjthöz hasonlóan, az V. században előkészületi időt is csatoltak: a fentiekben vázolt adventet./Az adventus= eljövetel latin szóból/ - a katolikus egyházi év része, a karácsonyi ünnepkör bevezetése. Első nyomai az V. században már fellelhetők, általánosan a VI. században terjedt el, mai formájában VII. Gergely pápa /1073-1085/ rögzitette. Advent ma szent András apostol ünnepéhez /november 30/ legközelebb eső vasárnap kezdődik és december 24-ig tart. Liturgikus szövegei részben az Ótestamentum messiásváró hangulatát igyekeznek fölkelteni, részben pedig Jézus Krisztus második, világ végi eljövetelére utalnak.

Adventhez számos népszokás is kapcsolódik. Így nálunk is ismert a "szentcsalád szálláskeresése" / a karácsonyt megelőző kilenc egymást követő napon házról házra viszik a szentcsalád képét és előtte ájtatosságot tartanak/ és az "adventi koszorú" / fenyőágakból font koszorú, négy gyertyája közül advent minden vasárnapján egy-egyet meggyújtanak, miközben szent énekeket énekelnek. Egyetértek Veled: a szeretet nem erre a néhány napra kellene, látványosan koncentrálni, hanem az lenne az emberhez méltó, ha ez a szeretet az egész év folyamán élne, érvényesülne a mindennapjainkban, és nem divatot csinálnánk az egyik legszebb emberi érzésből...
Az ember arra vágyik, hogy az igazság megérintse, s hogy ezt az igazságot képes legyen tovább adni. Amit érez és tapasztal, legyen bár kétségbeesés vagy öröm. Ez adhat értelmet az életének, s általa nyújthat reményt másoknak is. Ez a legnemesebb művészet.                                   A megvilágosodásnak pillanatai azok, amelyekért élek.
Michael Jackson
---------------------------------------------------------
            Azzá válunk, amiről gondolkodunk.
A szeretettel teli gondolatok 
szeretettel teli életet és szeretettel teli kapcsolatokat hoznak létre.  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése