2013. augusztus 30., péntek



"Ne légy szőrszálhasogató, használd a fejed - és a szíved! - hogy megítéld mi a jó és teszteld, ami igazán helyes." János 7:24 MGS fordítás
Jézus nagyszerű ítélőképességgel rendelkezett. Ha olyanok szeretnénk lenni, mint ő, akkor meg kell engednünk a Szentléleknek, hogy megtanítsa ezt is nekünk. Az ítélőképesség azt jelenti, hogy értékelsz dolgokat. Nem csak egyszerűen automatikusan elfogadod, amit más mond neked. Utánajársz annak. Nem befolyásol a közéleti kultúra. Még ha egy talk showban, egy magazin címlapján említik azt a dolgot, vagy mindenki erről beszél, mert most épp ez a menő, akkor is vizsgáld meg.
Tegyél fel ilyen kérdéseket: "Ez az igazság? Ez megegyezik az igazsággal? Hogyan illeszkedik ez bele Isten világnézetébe?"-„ Jézus megtenné-e éppen ezt ??”
A Róma 12:2-ben Pál apostol ezt mondja: "Ne váljatok olyanokká, akik jól bele akarnak illeni és alkalmazkodni a kultúrájukhoz, anélkül, hogy gondolkodnának. Ehelyett szegezd a figyelmedet Istenre. ... Könnyedén ismerd fel, hogy mit akar tőled, és gyorsan válaszolj rá. (MSG fordítás) Ez egy pillant kép az ítélőképességről, ahogy a te életedben munkálkodik.
A János 7:24-ben Jézus ezt mondja: "Ne légy szőrszálhasogató, használd a fejed - és a szíved! - hogy megítéld mi a jó és teszteld, ami igazán helyes." (MSG fordítás) Ez Jézus tanítása az ítélőképességről. Lényegében nem akarja, hogy szőrszálhasogató légy. Ne legyél megrögzött törvényeskedő, aki úgy éli életét, hogy mindent kritizál. De én elvárom tőled,  hogy használd az eszed és ne csak automatikusan el hidd azt, amit hallasz vagy látsz.
Meg kell tanulnunk megítélni a dolgokat és tudatosan odafigyelni arra, hogy mit engedünk be az elménkbe. Hadd tegyek fel pár kérdést: Mindent elhiszel, amit az újságban olvasol?                                        Mi a helyzet azokkal, amiket a magazinokban látsz, a rádióban hallasz vagy a TV-ben nézel?                    Mi van a Bibliában? Elhiszed, hogy mindaz, amit Isten mond igaz? 
És itt van az a kérdés, amit olykor saját magamnak teszek fel: Miért töltünk több időt olyan valaminek a hallgatásával, olvasásával vagy nézésével, amiben nem hiszünk, mint azzal, amiben hiszünk?
Ezért van szükségünk arra, hogy az ítélőképességet használva éljünk. A Lukács 11:35-ben a Biblia ezt mondja: "Vigyázz azért, hogy a benned levő világosság sötétséggé ne legyen!"
Beszéljünk róla:
  • Ha ahhoz használod az ítélőképességet, hogy értékeld, amit olvasol, hallgatsz és nézel, ez min változtat abban, hogy hogyan töltöd az idődet?
  • Mit gondolsz, miért töltünk több időt valaminek a nézésével, olvasásával és hallgatásával, amiben nem hiszünk, mint azzal, amiben hiszünk?
  • -------------------------------------------------------------------


            Mi a probléma az egyéni dolgaiddal?

Márk ev. 8: 31 - 37
"Mit használ az embernek, ha az egész világot megnyeri lelkében, pedig kárt vall? Van valami, ami többet ér a lelkednél?" (Mt 16.26 )
Az élet egyre komplikáltabb lesz. És ráadásul egyre több cuccot szerzünk be. Ezekkel, a dolgokkal a legfőbb probléma az, hogy minél több van belőlük, annál több törődést igényelnek-, annál többet kell takarítani, annál jobban kell rájuk vigyázni, annál jobban kell őket biztosítani, és annál többet kell őket javítani.
Nem tart már sokáig, míg eljön az az idő, amikor a dolgaid fogják meghatározni az életedet. Lefogadom, hogy sokkal több cuccod van, mint a szüleidnek volt ebben az időben. Tény az is, hogy ma egy egész olyan részleg létezik, ami 50 éve nem létezett még. Ezt személyes raktárkészletnek hívjuk. Ez az, ami miatt nincs elég hely a házadban, ezért egy raktárhelyiségbe viszed őket, és fizetned kell azért, hogy ezeket tárolják.
Nagyon sok ember gondolja azt, hogy az élet célja, hogy gyűjtögessünk. Láttad már ezt az autómatricát, amelyen ez áll: "Az aki a legtöbb játékkal hal meg, az a nyertes." Az igazság az, hogy: aki a legtöbb játékkal hal meg, attól még halott marad.
De az életed nem a dolgaidról szól, amiket összegyűjtöttél. Isten nem erre teremtett téged. Nem arra alkotott, hogy folyamatosan csak gyűjts és gyűjtögess.
Az egyik nap a Twitteren (@rickwarren) ezt az üzenetet küldtem: "amikor+akkor" gondolkodás hazugság: "Amikor megkapom, amit akarok, akkor boldog leszek."
Tehát mennyi mindenre van még szükséged ahhoz, hogy boldog legyél? A Mt 16,26-ban Jézus azt mondja: "Mit használ az embernek, ha az egész világot megnyeri is, de a lelkét elveszíti? Van-e értékesebb dolog a lelkednél?"
Jézus egy nagyon egyszerű életet mutatott be. Nem olvasod azt róla, hogy gyűjtögető életmódot folytatott volna. Az idejét és az energiáit a kapcsolataiba fektette be- mert tudta, azok sokkal értékesebbek, mint bármennyi és bármilyen dolog a világon. Beszéljetek róla:
- Ha valaki belenézne az életedbe, mit mondana, mi az értékesebb számodra: a dolgaid vagy a kapcsolataid?
- Mi kell megváltozzon a hozzáállásodban a dolgaid felé, hogy még inkább hasonlóvá válhass Jézushoz ?
--------------------------------------
A hit: bizalom Istenben.

"Bízzál az ÚRban teljes szívből, és ne a magad eszére támaszkodj!" Péld. 3:5


Minden alkalommal, amikor hit ébred bennünk, támaszkodunk valamire. Ha egy székben ülsz, a szék gyártójára hagyatkozol, abban bízva, hogy olyan dolgot alkotott, ami megtart téged. Mikor az autópályán utazol, bíznod kell a téged körülvevő sofőrökben.

Az Istenbe vetett hit a rá való támaszkodást jelenti és az ő megbízhatóságától függ. Az, hogy van hitem, azt jelenti, hogy tisztában vagyok azzal, hogy Isten nagyobb, hatalmasabb és jobb nálam - és nagyon szeret engem.

A Példabeszédek 14:12 azt mondja: "Van út, amely egyenesnek látszik az ember előtt, de végül a halálba vezet". Itt a probléma az önmagunkra való támaszkodással. Sokszor tévedünk. Az emberi megérzés nem mindig megbízható. Valójában azonban pont elég ahhoz, hogy úgy gondoljuk, nekünk van igazunk - még akkor is, ha nincs.

A valódi hit bízik Istenben és útmutatásában. Isten megbízható. Tudja, mire van szükséged, és be akarja tölteni ezeket a szükségeket. Sajnos mi azt gondoljuk, hogy jobban tudjuk. Azt gondoljuk, jobb tervünk van. A saját logikánkat akarjuk használni és olyan úton akarunk a válaszhoz jutni, ami minket jó színben tüntet fel - és nem kockázatos. De Isten azt akarja, hogy növekedjünk, ezért egy másfajta útra visz.

A Szentírásban sokszor kér minket Isten olyan dolgokra, ami a mi logikánk számára értelmetlen. Például ezt mondja a Márk 10:43 "aki naggyá akar lenni közöttetek, az legyen szolgátok". A legtöbb ember számára ez az igevers teljesen értelmetlen; azt gondolnád, hogy a nagy emberek kiszolgáltatják magukat másokkal. Jézus azt mondja, hogy ez pont ellenkező irányban működik - azok a nagy emberek, akik másokat szolgálnak. Abban kell bíznom, amit Isten mond a nagyságról, nem abban, amit én gondolok róla.

Isten azt is mondja, hogy iránta való tiszteletből minden bevételünk első 10 százalékát vissza kell adnunk neki. A mi oldalunkról ez teljesen értelmetlen. De Isten értelmezésére kell hagyatkoznunk, nem a sajátunkra.

Mivel benne bízunk, engedelmeskedünk a szavának - még akkor is, ha az értelmetlennek tűnik számunkra.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése