2013. július 30., kedd



/És a Többi vallás….Werner Gitt./
Megtérés : A gondolkodásmód teljes megváltozása…
A bűnbánat : ( görög –metanoia ) az Újszövetség  értelmezése szerint, a gondolkodásmód  gyökeres megváltozását , a dolgok alapvető átértékelődését  ,a régi szemléletmód , vélekedés és elképzelés teljes átalakulását jelenti.
Ezt a folyamatot látjuk megvalósulni a tékozló fiúnál, „ Útra kelek,elmegyek az apámhoz,és azt mondom neki : Atyám vétkeztem az ég ellen és te ellened! „ Luk-15:18-  a bűnbánat lényegének  ,hatásának és szükségességének megértését hadd segítse a Szentírás több igehelye :
A bűnbánatot és a gondolkodásmódunk megváltozását Isten jósága testi lehetővé. Róm-2: 4-Avagy megveted az ő jóságának, elnézésének és hosszútűrésének gazdagságát, nem tudván, hogy az Istennek jósága téged megtérésre indít?  II-Pét- 3: 9-Nem késik el az ígérettel az Úr, mint némelyek késedelemnek tartják; hanem hosszan tűr érettünk, nem akarván, hogy némelyek elvesszenek, hanem hogy mindenki megtérésre jusson..  Isten országába csak a bűnbánó mehet be. Ezért a bűnbánat gondolkodásmódunk megváltozása, Isten által rendelt parancs. Máté-3: 3-Mert ez az, akiről Ésaiás próféta szólott, ezt mondván: Kiáltó szó a pusztában: Készítsétek az Úrnak útját, és egyengessétek meg az ő ösvényeit. Apcs-17: 30-E tudatlanságnak idejét azért elnézvén az Isten, mostan parancsolja az embereknek, mindenkinek mindenütt, hogy megtérjenek:Isten azért küldte el Fiát ebbe a világba,hogy a bűnösöket bűnbánatra szólítsa fel . Luk-5:  32-Nem azért jöttem, hogy az igazakat hívjam, hanem a bűnösöket a megtérésre. Ezért kezdte Jézus nyilvános igehirdetői szolgálatát ezekkel a szavakkal :Mk-1:  15-És mondván: Bétölt az idő, és elközelített az Istennek országa; térjetek meg, és higgyetek az evangyéliomban.
A megtérés az ember szabad akaratából való ,személyes tudatosa döntés.Luk-15: 18-Fölkelvén elmegyek az én atyámhoz, és ezt mondom néki: Atyám, vétkeztem az ég ellen és te ellened. Föltétlen szükséges annak érdekében, hogy az ember elkerülje az örök kárhozatot. Luk-13: 3-Nem, mondom néktek: sőt inkább, ha meg nem tértek,/ ha nem tartotok bűnbánatot / mindnyájan, hasonlóképpen elvesztek. Isten akarata ,mentő akarat. ( Az ÚR) nem azt akarja,..hogy némelyek levesszenek, hanem azt .,hogy mindenki megtérjen. II-Pét-3:9- Nem késik el az ígérettel az Úr, mint némelyek késedelemnek tartják; hanem hosszan tűr érettünk, nem akarván, hogy némelyek elvesszenek, hanem hogy mindenki megtérésre jusson.
Aki ezzel (a mentő akarattal) szembeszáll,kénytelen lesz megtapasztalni azt,amit Ludvig Thimme így fejezett ki , „ Bűnbánat , a gondolkodásmód megváltozása és megtérés nélkül nincs menekülés a kárhozattól!!
C.S. Lewis ír keresztyén gondolkodó és író  a következőképpen írta le a megtérés szükségességét. …” A leg haladóbb az az ember, aki elsőként megtér. Minél előbb újra kezdem, a rosszul elkezdett számtanpéldát, annál gyorsabban jutok célba . Elég egy pillantás világunk jelen állapotára , hogy világosan lássuk, - az emberiség valami nagyon súlyos tévedést követette el. Téves úton vagyunk, tehát vissza kell fordulnunk , ezen a téren is megtérés lenne a leggyorsabb út az előrejutáshoz.
A megtérés a bűnbánat elengedhetetlen tartozéka és a gondolkodásmód megváltozása. A bűnbánatban elismerjük, elveszett állapotunkat Isten előtt. Megvalljuk bűneinket az Úr Jézusnak.  I-Ján-1 : 8-Ha azt mondjuk, hogy nincsen bűn mi bennünk, magunkat csaljuk meg és igazság nincsen mi bennünk. 9-Ha megvalljuk bűneinket, hű és igaz, hogy megbocsássa bűneinket és megtisztítson minket minden hamisságtól. és bűnbocsánatot kapunk minden vétkünkre . A bűnbánat nem más, mint elfogadás saját akaratunktól és odafordulás Isten akarata felé. Ha a bűnbánat igazi, és őszinte, akkor megtéréshez vezet. Apcs-3: 9-És látá őt az egész nép, hogy jár és dícséri az Istent:
----------------------------------------------

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése