2013. március 31., vasárnap



Feltámadunk, de hogyan?

Nem a földi test támad fel, hanem egy megdicsőült, szellemi test, valamiféle halál utáni állapot, ami túlmutat a mi ismert kategóriáinkon.. A keresztyének hiszik azt, hogy nemcsak a lélek halhatatlan, hanem az egész személy célba ér, a test is átmegy egy átalakuláson – a testem nélkül ugyanis nem vagyok én. A feltámadás történelmi tény, de teológiai igazság, amit természettudományosan nehéz igazolni, nem a fizika törvényei alá esik –  Ugyanakkor a Biblia vallásai – a zsidóság és a kereszténység – nem spekulációkra vagy filozofálásra, hanem tapasztalásra építenek: „Ami kezdettől fogva volt, amit hallottunk, amit a szemünkkel láttunk, amit szemléltünk, és amit a kezünkkel tapintottunk: az élet Igéjét hirdetjük nektek.” (János első levele 1,1)
-------------------------------------------------------

Itt van közöttünk.

A keresztyén hit magva, hogy Jézus Krisztus értünk szeretetből meghalt és feltámadt.                 Mi pedig azt hirdetjük, amit megígért: „én veletek vagyok minden napon, a világ végezetéig.” (Máté evangéliuma 28,20b) „Azt valljuk, hogy Jézus itt van közöttünk: /misztériumokban/, jelekben, az evangéliumban – aki nyitott lélekkel olvassa, annak az élete lelkileg átalakul: fényt, értelmet kap” –  Jézus jelen van a keresztyén közösségben, a megemlékezés vacsorájában /úrvacsora/. A Istentiszteletben ,az utolsó vacsora rítusát ismételjük meg, Jézus keresztáldozatára emlékezünk, és a feltámadást ünnepeljük.
Bárki megtapasztalhatja az örömöt, a szeretet, a szerelmet, a békét, mint olyan emberi, lelki valóságokat, amiket senki sem tagad, mégsem lehet őket természettudományos módszerekkel leírni. A hit hasonlóképpen meggyőződés és lelki megtapasztalás, és nem lehet fizikailag megmérni. Minden emberben ott van az öröklét utáni vágy, a húsvét erre is felel: létezik örök élet a feltámadt Krisztusban.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése