2012. október 29., hétfő



V. Zsoltár
Reggeli könyörgés

A zsoltár lényege (sokak nézetével ellentétben, nem a panasz, hanem) a könyörgés. Könyörgés abban a biztos hitben, hogy a szabadítás nem marad el, ahogy eddig sem.
            Keletkezése: 8. vsz-ből adódik, hogy a Jeruzsálemi templom már állt. Talán nem sokkal később keletkezett, mint a Salamoni templom elkészülte. A papok hajnalhasadtakor már az oltár körül forgolódtak.

2-4 vsz: Könyörgés, imádság
            Isten szövetségében élő ember már korán reggel Istennel keresi a kapcsolatot. Istent királynak ismeri, kezét felemelve könyörög. Áldozatkészítés hajnalhasadta előtt történt, a papok a bástya-toronyban a hajnal első sugarát jelezték, oltár tüzét meggyújtották. Az áldozat bemutatása és a könyörgés a nép nevében történt.

5-7. vsz: Jahve és a szövetségen kívüliek
            Nem mindenki állhat meg Jahve szövetségében, azaz a gyülekezetéhez nem tartozhat (nem gyülekezethetnek a szeme elé). Kiszakadtak a szövetségből, azoknak a cselekedeteik megpecsételik sorsukat.

8-9. vsz: Isten iránt való mérhetetlen szeretet
            Jahve közösségében is lehet élni (mint ahogy a zsoltár írója is). Az iránta való mérhetetlen szeretettel lehet lépni a Templomba és leborulni a szentek szentje felé. Minden jót Jahve kegyelmi ajándéka nyer. Az Ő kegyessége vezeti az ellenségeskedők között. Egyengesd az utamat: tedd gyümölcsözővé.

10-11. vsz: Nyilvánítsd vétkesnek őket
            A zsoltáros elítéli az ellene lázadókat, csak vesztükért tud könyörögni. Mintha hiányozna belőle a prófétai (majd megtér) és a Krisztusi (szeresd ellenségedet) lelkület.

12-13. vsz: Megáldod a kegyest
A kegyesek Isten áldását élvezik, jóakaratát, oltalmát tapasztalják, erről tesznek bizonyságot.

            Reggeli zsoltárként énekelték.

Napi gondolat:
„És majd örülnek mindnyájan, akik bíznak benned… Mert Te, Uram, megáldod az igazat, körülveszed jó voltoddal, mint egy paizzsal” (Zsoltárok 5:12-13)

            Az Isten szövetségében él ember öröme, hogy munkájával épít. Ellenségek irigykedve rombolják munkáját, de ebben Isten védi. Ő áldja meg őrző, vigyázó, megtartó kegyelmével Ámen.

Imádság:
            Szabadító Istenünk! Köszönjük, hogy a küldetését teljesítő embernek Te oltalmazója, megáldója vagy. Kérünk, adj erőt, hogy láthassuk meg küldetésünket és tudjuk azt véghezvinni. Ámen.
--------------------------------------------------------

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése