2012. október 30., kedd



Zsoltárok VI.
Bűnbánati ének testi és lelki szenvedések között.
Reménység az Úr segedelmében.
            7 bűnbánati zsoltárból az első (32, 38, 51,102, 130, 143.). Mégsem a bűnbánat szólal meg benne, hanem a haláltól való félelemé, az Istentől való elszakíttatás miatti kétségbeesésé.
            Történelmi Háttere: Dávid egyik sírása, Ezékiás, Jób története. Nem tudni. Mindenesetre valószínű, hogy nem templomban keletkezett.
2-4 vsz: Halálos betegség
Az író halálos beteg, amit Isten büntetésének fog fel (közgondolkozás volt). Életben maradásért esd. Egész lénye megrendült, de most jön Jahve.
5-6. vsz: A halálban senki sem emlékezik róla
Isten szeretetére utalva könyörög a szabadításért. A halálban fél, hogy elszakasztja a halál a teremtőtől (régi hiedelem). Nem lesz többé alkalma emlékezni rá (emlékezés: továbbadás). Gondolkodjunk el, hogy milyen fejlődés megy végbe: Prédikátor írja, hogy a lélek visszatér az Istenhez, Pál pedig arról tesz bizonyságot, hogy nékem az élet Krisztus, a meghalás nyereség.
7-8. vsz: Sóhajtozás és könnyhullatás Istentől való elszakadással együtt jár az éjszakákon át tartó könnyhullatás (reménytelenség állapota), melyet súlyosbít az ellenségeinek, szorongatóinak a jelenléte, káröröme.
9-10. vsz: Szégyenüljön meg valamennyi ellenségem. Meglepő változás: A beteg jobban van. Isten meghallgatta, nem kell a halálba mennie. Ellenségei megszégyenültek. A zsoltáros rendíthetetlenül ragaszkodik hitéhez, a halál mezsgyéjén állva is határozott.
Napi gondolat:
„Meghallgatja az Úr az én könyörgésemet” (Zsoltárok 6:10)
Emberi reménytelen helyzetben a zsoltáros Istennél kipanaszolja magát. Egyszer csak megszólal: Meghallgatja az Úr az én könyörgésemet. Ez az Isten szövetségében élő hitvallása: Meghallgat az Úr. Hallgassa meg könyörgésünket. Ő a szabadító Istenünk. Ámen.
Imádság:
Szabadító, Megváltó Istenünk! A mi szívünk az akadályokat, nehézségeket, betegségeket, fájdalmakat látja, Te pedig a poklok poklából való szabadítással jössz felénk. Kérünk, adj erőt, a kétségbeesés helyett tudjunk hittel megállni. Ámen.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése