2012. augusztus 29., szerda


Zsoltárok XIX
Isten dicsősége a természetben és az Ő igéjében. Könyörgés a bűnbocsánatért és a bűn ellen való oltalomért.
A teremtő dicsőítése. 2-7. vsz. himnusz. A Teremtő Isten áll benne középen és előtte tesz bizonyságot az égboltozat. 8-15. vsz. Jahve útmutatása a középpont.
2-4. vsz: Az egek Isten dicsőségéről beszélnek. A háttérben az Isten szövetségében élő embervilág van, akik zengik Isten dicséretét. Ez hangzik fel az egekre és adja tovább a nappalok és éjszakák végtelen sorának.
5-7. vsz: A nap is részese Isten dicsőítésének. A nap szabályosan futja pályáját, fényt, meleget sugároz, de biztosítja az életfeltételeket. A teremtett természet önmagában nem képes Isten dicsőítésére, de nélkülözhetetlen eszköz ahhoz, hogy az ember Istent dicsőíthesse. Alkalmas eszköz arra, hogy a dicsőítést átvegye, tovább zengje, részese lehessen Isten dicsőítésének.

8-15. vsz: Jahve útmutatása tökéletes. Más hangnemben szólal meg a zsoltáros. Jahve útmutatása, követelménye kerül a középpontba.
8-11. vsz: Tóra és a szövetségi rend. Az Ószövetségben van papi és prófétai, szóbeli és írásbeli (Deutorónium) tóra.
Ez az útmutatás (tóra) csak a szövetségi rendben értelmezhető. Ezt nevezi minden aranynál és méznél kívánatosabbnak.
12-15. vsz: Jahve szolgájának könyörgése. Jahve szolgája bármennyire is be akarja tartani a szövetségi rendet, mégis történik életében tévedés, bűn. Ebből Jahve kegyelme tud megmenteni. Ő biztosítja, hogy a szív gondolatai, a száj beszéde kedve szerint legyenek.

Napi gondolat:
„Ki veheti észre a tévedéseket? Titkos bűnöktől tisztíts meg engemet” (Zsoltárok 19:13)

Az egek, a nap, a teremtmények Istenről tesznek bizonyságot. Az emberi bizonyságtétel tükrözői.
Probléma, ha szeretnénk bizonyságot tenni, de a bűn, melyet észre sem veszünk, ott áll az úton. Mit zeng az életem, mit zengek a nagyvilágba, mit zeng vissza az égbolt, a nap?
Ezért kéri a zsoltáros: „Titkos bűnöktől tisztíts meg engemet”. A tanítványok is így feszítették keresztre Jézust, ezzel feszítjük mi is Őt.
Halljuk meg Jézus kegyelmes szavát: „Atyám bocsásd meg nékik”. Szól hozzánk, mi pedig zenghetjük tovább a Megváltó szeretetét.

Imádság:
Megváltó Úr Jézus Krisztus! Te látod, hogy életünk küldetésének versenypályáján hányszor elesünk.
Könyörülj rajtunk, emelj fel bennünket megváltó szereteteddel. Zenghessük a nagyvilágba a Te dicsőségedet, Rólad tegyen bizonyságot az égbolt, a nap. Az egész világ Rólad zengjen. Ámen.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése