2012. július 31., kedd


Új ég és új föld ígérete 2Péter 3,11–13
Amikor a minket körülvevő világra tekintve jövőképet keresünk, akkor ez az ige egy számunkra ismeretlen időről, de nem ismeretlen eseményről beszél: a világ felbomlásáról, a láthatók anyagi megsemmisüléséről. Mivelhogy ezek mind meglesznek, egy nagyon fontos kérdésnek kell foglalkoztatnia minket: milyennek kell lennünk? Mert nemcsak ezek felbomlásáról beszél az
ige, hanem egy ezután következő új égről és új földről.
Milyennek kell lennünk most, és milyennek kell lennünk majd, amikor ez az esemény bekövetkezik? Most is és akkor is szent életben és kegyességben kell élnünk, mert ez tesz alkalmasakká bennünket arra, hogy várjuk azt a napot.
Ehhez egy néhány tudnivalót szeretne nyújtani számunkra az ige.
Mindezek – az anyagi világ, ami körülvesz, amiben sokan bíznak, amitől remélik a jobb létet, mind felbomlik. A mind azt jelenti, hogy nem marad meg semmi, amibe érdemes lenne megkapaszkodni, ami e földhöz tartozik. Ami
a szem előtt most kedves, káprázatos, ezek egyszer a tűz martalékává válnak, kivétel és kímélet nélkül.
Akik várjátok és siettetitek... A megsemmisülés azt az érzést kelti bennünk, hogy azt követően a jövőben nem lesz semmi. De akik hitben járnak, azok tudják, hogy azt, ami most látható és egyszer megsemmisül, felváltja egy dicsőséges lét. Amikor siettetjük és sóvárogjuk ennek a jelenleginek az elmúlását, arra gondolunk, ami ezt fel fogja váltani. És minél jobban várjuk, annál édesebb lesz a beteljesülés.
Az elemek égve megolvadnak – ez nem egy egyszerű átváltozás, hanem megsemmisülés.
Semmi sem maradhat meg, ami magán hordozza a megromlott
világ engedetlenségét és bűnének nyomait. Az új eljöttét meg kell előznie a régi teljes pusztulásának.
Újat várunk – mint amikor valami megavul, elromlik, és új kell helyette.
Az emberi természetnek is van egy olyan igénye, hogy váltani kéne, a régi helyett újat előhozni. Ez a világ megromlott, kárhozatra van ítélve, mihez lenne érdemes ragaszkodni? Ha újat vársz, szakítanod kell a régivel! Ha új életet akarsz, szakíts régi életeddel, és ha új földre vágysz, szakíts a régi világoddal!
„Nem a világból valók, mint ahogy én sem vagyok a világból való.” (Jn 17,16)
Várakozz reménységgel, mert ezeket Isten ígérte, és ő nem ember, hogy hazudjék!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése