2011. október 30., vasárnap

A Tízparancsolat szociológiája.
Mielőtt a Szentírás világrendjét tárgyalnánk, meg kell világítani a Tízparancsolatot.

I. „Én vagyok a te Urad és Istened, idegen isteneket ne imádj én mellettem.”

Azaz ne imádd a rangnak és a pénznek a bálványait, a világ szokásainak:
 Külsőségeknek, divatnak, fényűzésnek ne légy a rabja, se szolgája, mert nem ezekhez kell alkalmazkodnod, hanem a te Uradhoz és Istenedhez, Aki „Szellem és Igazság” s akik Őt imádják, szükséges, hogy „szellemben és igazságban imádják”, vagyis higgyék el szavát, kövessék az Ő törvényét és tartsák meg az Ő alkotmányát.
S mi ez a törvény?
Szeresd Istent  mindenek felett és felebarátodat, mint önmagadat, ez az egész törvény, mondotta az Úr; ez a Szeretet, a Testvériség, az Egyenlőség, vagyis az énnek és a minek az összecsendülése az isteni alaphang, a szeretet szerint.
II. Isten nevét hiába ne vegyed.
Azaz ne hivatkozz rá hamis ígéreteid kimondásakor, mert az Ő neve csak az Ő szent céljainak a pecsétje, amit az Ő szellemében vállalsz — hivatal, üzlet, ígéret — abban légy hű az Ő szelleméhez, az Ő Szent világrendjéhez, nem pedig a pogányhoz!
III. A szombat napot megszenteljed.
A szombatot, a sábeszt, vagyis magyarul az „ünnepet” akként, hogy világi szórakozásokkal — mozi, színház, kártya, kirándulás, rádió s egyéb világiakkal vagy testiekkel — ne töltsd el ezt a mennyeiekre és örökkévaló ismeretek szerzésére adatott mennyei napot, hanem csakis lelked kibontására, az isteniek megismerhetésére az Istennel és az isteni tervbe való bekapcsolódhatásra, törvényei megismerésére, örök célod, az Isten képmásává lételed felismerésére. Mert az ünnep a lélekért, nem a testért van. S akárhol vagy, erdőn, mezőn, városban, szabadban, templomban, vagy otthon, ezen a napon Vele, egyedül Vele kell foglalatoskodnod. Mint az Úr mondta: Keressétek Isten országát s annak igazságát, azaz törvényeit, feltételeit, jog- és államrendjét: igazságát az Ő országának, mértékeit, céljait, terveit, mert amíg nem ismeritek meg mindkét kijelentéséből: úgy a természetből, mint a Szentírásból, addig meg sem alapozhatjátok az Ő országának az eljövetelét Krisztus visszaérkezését.
IV. Tiszteljed apádat és anyádat, hogy jól legyen dolgod és hosszú ideig élj a földön.
Ennek a köznapi, morálison kívül van egy érdekes, misztikus magyarázata. Tiszteld Atyádat: Istent és Anyádat: a Természetet, illetve mindkettőnek a törvényeit. Lépj összhangra Istennel és a természettel.
S ti partnerünk, ti senkiből lett valakik, tiszteljétek legalább annyira a ti egyszerű szüleiteket, mint a Rangot és a Pénzt tudjátok tisztelni, még ha meggyőződésetek szerint tiszteletre se méltók személyéhez is van fűzve ez a két bálvány: a rang és a pénz.
V. Ne ölj.
Ne csak a testét, de a lelkét se. Sőt épp azt ne. Ne ölj, ne rombolj, ne ronts, ha nem tudsz helyére jobbat teremteni. Hanem alkoss, árassz több, szebb, nemesebb életet. Ne öld meg a másból kikívánkozó vágyat, gondolatot, érzést, ne fojtsd vissza a mások szellemét, hanem mindent nemesíts át és igazítsd Isten felé. Mert nem ölesre, hanem a tökéletesebb élet elősegítésére vagyunk egymás mellé rendelve — embereknek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése