2011. október 26., szerda


Teljes verzió

“Íme, az Isten sátora az emberekkel van, és ő velük fog lakni, ők pedig népei lesznek, és maga az Isten lesz velük; és letöröl minden könnyet a szemükről, és halál sem lesz többé, sem gyász, sem jajkiáltás, sem fájdalom nem lesz többé, mert az elsők elmúltak.” A trónuson ülő ezt mondta: “Íme, újjáteremtek mindent”. (Jel 21,3-5)
Mit jelent az új teremtés? Talán tévedett Isten, amikor az első teremtés után azt mondta rá, hogy jó? Vagy a mostani világunk a béta verzió, a kísérleti fázis, és majd az eljövendő lesz az, ahol a hibák ki vannak küszöbölve?

Az új teremtés nem azt jelenti, hogy dózerolás után egy olyan új világ következik, aminek semmi köze az előzőhöz. Ha így lenne, akkor mi nem lehetnénk benne… A régi teremtés jó volt, de amit tönkretettünk benne, az bizony javításra szorul. Az életet élhetetlenné tettük, fájdalmat okoztunk és fokoztunk. Kezünkbe vettük az irányítást, eladdig, hogy Istent is kiutasítottuk saját világából. Ezen csak az újjáteremtés, egy nagy helyreállítás segíthet!

Az újjáteremtés viszont nem csak a jövő zenéje: “Ezért ha valaki Krisztusban van, új teremtés az: a régi elmúlt, és íme: új jött létre.” (2Kor 5,17) Mérhetetlenül büszkék vagyunk arra (talán a férfiak különösen is), ha sikerült megjavítanunk egy rossz bútort, gépet, ruhát, amit egyébként már kidobásra szántak.
Talán hasonló örömmel tölti el Istent, amikor olyan életeket „javít meg”, amiről egyébként már mindenki lemondott. Ez az öröm lüktet Ézsaiásnál is: „Akkor kinyílnak a vakok szemei, és megnyílnak a süketek fülei. Szökellni fog a sánta, mint a szarvas, és ujjong a néma nyelve. Mert víz fakad a pusztaságban, és patakok erednek a pusztában. Tóvá lesz a délibáb, és víz fakad a szomjú földön. Ahol azelőtt sakálok tanyáztak, nád és káka terem.” (Ézs 35,5-7)
Ha te vagy a vak, aki nem nem lát maga előtt célt, – ha te vagy a süket, aki nem hall egy vigasztaló vagy bátorító szót, – ha te vagy a sánta, aki nem tud továbbhaladni, – ha te vagy a néma, aki képtelen elmondani, – ha benned uralkodik az élettelen pusztaság: akkor menj Isten elé, kérd őt, mert az ő Lelke meg tud újítani, és örömmel meg is teszi.
Ha pedig azt gondolod, hogy te vagy a kivétel és ez a te esetedben lehetetlen: annál inkább adj egy esélyt Istennek, a “lehetetlen” dolgok a specialitásai!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése