2010. szeptember 19., vasárnap

levél


János .ev. 14:27….” Békességet hagyok nektek : az én békességemet adom nektek : de nem úgy adom nektek, ahogyan a világ adja. Ne nyugtalankodjon a ti szívetek, ne is csüggedjetek
Amit látjuk az evangéliumokból,  a tanítványoknak nem kellett veszteséget szenvedniük, annak ellenére, hogy az Úr Jézus elmenetele a  küszöbön ált.
Még egy rövid idő, és eljön hozzájuk a Pártfogó.
De eme rendkívül drága örökség mellett még valami fölbecsülhetetlen értéket hagy hátra az Úr nekik :  a békességet !!
Ez a b ékesség az Ő engesztelő kereszthalálának a gyümölcse !!
Ez az engesztelő mű a szent Isten minden  bűnnel kapcsolatos követelményét kielégítette, úgyhogy mindenki, aki hisz az Úr Jézusban, kiengeszteltetett Istennel !!
Előzőleg Isten ellensége volt, de most békessége van Istennel, az engesztelés műve által.  ( Kor.II. 5:19….” Mivel az Isten volt az, a ki Krisztusban megbékéltette magával a világot, nem tulajdonítván néki az ő bűneiket, és reánk bízta a békéltetés igéjét …”
Ez az ,amit az Úr Jézus a „békességet hagyok  nektek „ szavakkal fejez ki a fenti igeversben. De folytatja is : „ Az én békességemet adom nektek.” Ez a békesség jellemzi azt a viszonyt ,a hogyan Ő itt a  földön élt, hogy Ő  mindig Atyja akaratát cselekedte.
Valóban csodálatos békesség mit ad !  Ez a békesség a része minden olyan hívőnek., aki arra törekszik, hogy az Úr Igéjét megtartsa.

Máté. ev. 11:28.v…” Jöjjetek énhozzám mindnyájan , akik megfáradtatok, és meg vagytok terhelve , és én megnyugvást adok nektek…”
Ma napság sok ember igen kimerültnek tűnik  . Azonban sok esetben nem a túl sok mindennapi munka vagy a stressz miatt van ez így.
A probléma az ,hogy sokuknak nincs kilátásuk a jövőre nézve, már semmit sem várnak. Napjainkban sok embernek ilyen szomorú  a helyzete. Az Úr Jézus azonban  pontosan tudja, hogy mire van szükségük, amikor ezt mondja : „ Jöjjetek én hozzám !”..és én megnyugvást adok nektek !...”
Egyre  több család  bomlik fel, férjek, feleségek válnak el, gyermekek élnek külön valamelyik szülőtől. A helyzet rosszabb, mint valaha ! 
Úgy tűnik, senki sem tudja, hogy jön – e vagy megy ez életben !
Ez a társadalom mai állapota ! Az Úr Jézus --- és Ő ISTEN  --- hív : „ Jöjjetek énhozzám!” .. és én megnyugvást adok nektek !..”
Aztán itt vannak még a testileg beteg emberek is , akik néha oly erős fájdalmat élnek át, amelyet az orvosok képtelenek enyhíteni részükre.
Senkii sem tud nekik segíteni . Senki ?? De igen, van valaki , az Úr Jézus maga, aki megnyugvást ígért azoknak, akik hozzá mennek.
Kész segíteni azoknak, akik nagy fájdalmaktól szenvednek  .
Ő tudja, mi a fájdalom, hiszen átélte a keresztfán a halál gyötrelmeit .
Akiknek az elméjét érinti a betegség, szintén nagyon szenvednek.
Ismerik a félelmet,a reménytelenséget,és az örömtelenséget.
Az Úr Jézus azt mondja nekik : „ Jöjjetek énhozzám !” Ő maga is megtapasztalta a félelmet és a rettegést a Gecsemáné kertben , ahol előre látta a keresztet már, ahol annak minden borzalma előtte volt,. De ugyanakkor ott volt az Atya vigasztalása is.
Mennyei bánat van a világban !! Nem sokkal, mielőtt az Urat keresztre feszítették, bánat könnyeit ontotta Jeruzsálem felett.
Ő meg akarta menteni ezt a várost az elkövetkezendő veszedelemtő, de az kivetette őt. Jn - ev. 1:11.v…” az övéi közé jött, de az övéi nem fogadták ben őt !...” Milyen mélyen megsebezte ez .
Ma még mindég hív : „ Jöjjetek énhozzám!”  Hajlandók vagyunk – e jönni a hívására hozzá ??

Fil.4:8.v….”Továbbá, atyámfiai! Amik csak igazak, amik csak tisztességesek, a mik csak igazságosak, a mik csak tiszták, a mik csak kedvesek, a mik csak jó hírűek, ha van valami erény és ha van valami dicséret, ezekről gondolkodjatok !”…
„ Miről gondolkodjuk ?”
Az emberi elme soha  , egyetlen pillanatra sem nyugszik meg !
A gondolatokból igen gyakran ( csaknem minden esetben ) cselekvés lesz, azért nem mindegy, hogy miről is gondolkodunk, avagy nem gondolkodunk !!
A témát adó igevers így kezdődik : ” …Amik csak”…
Ez na szórend arra is int,  hogy ne szűkítsük le gondolkodásunk kőrét egy vagy  csupán néhány, ----egyébként értékes--- területre.
Gondolkodjuk el mindenen , ami csak arra érdemes !
Ha leszűkítjük a gondolkodásunknak kőrét, sok értékes és hasznos megismeréstől foszthatjuk meg magunkat, és egyoldalúságba eshetünk
Azonban úgy is megáll az ige, hogy csak arról gondolkodjunk melyek napi igénkben foglaltatik.
A nem megszentelt gondolatokat tartsuk távol amennyire csak lehet magunktól !!  ez pedig emberi oldalról csak úgy lehetséges, ha  céltudatosan azokról gondolkodunk, amelyek kizárják azt, ami  nem szentelt   Ehhez Istentől kapott áldott „ segítőtárs„ A Bibliánk !!
„ El ne távozzék e törvénynek könyve a te szádtól,hanem gondolkodjál arról éjjel és nappal !”…(Józsué.1:8.v )
Nagyon fontos, hogy olvassuk rendszeresen a Bibliát ! Hiszen e nélkül meg sem ismerhetjük Urunk Istenünk és Jézus Krisztust !!
De nem jár ez sem teljes haszonnal ,/az igeolvasás / ha nem gondolkodunk az olvasott igéken.
A magát és akaratát kijelentő Isten az Ige és Sz. - Sz. –e által szenteli meg életünket, gondolatainkat.
Ha az élet általánosan ismert fogalmat --- mint például igazság, jó hír, tiszt6esség, erény ,stb.,-- az Ige ismerete tölti meg  tartalommal, az felette  fog állni az ezen ismeret nélkül való tartalomnak.
Így lesz a gondolkodás életet formáló erővé, asz Igéről való gondolkodás bizonyságtevő életté.  Ezekről gondolkodjunk !!
Még nem ismerjük igazán és talán soha nem is lesz megismerhető az emberi lélekben rejlő erő.
De ha Pál apostol szolgálatnak tekinti, hogy a rábízottról naponta megemlékezik , attól pedig óv, hogy egymás ellen sóhajtozzunk, nyilván azért teszi, mert megismert valamit azokból a szellemi erőkből, amelyek már a gondolati tevékenység által is teret nyerhetnek.
Azért alkalmazzunk mi is szigorú mércét gondolati tevékenységünk megítélésében !!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése