2010. július 28., szerda

levél


Útravaló a mai napra

Én tehát úgy futok, mint aki előtt nem bizonytalan a cél, úgy öklözök, mint aki nem a levegőbe vág, hanem megsanyargatom és szolgává teszem a testemet, hogy amíg másoknak prédikálok, magam ne legyek alkalmatlanná a küzdelemre. (1.Kor.9.26-27)…tovább

Frissült tartalom

Traktátusok


A Szentlélek temploma

Én tehát úgy futok, mint aki előtt nem bizonytalan a cél, úgy öklözök, mint aki nem a levegőbe vág, hanem megsanyargatom és szolgává teszem a testemet, hogy amíg másoknak prédikálok, magam ne legyek alkalmatlanná a küzdelemre. (1.Kor.9.26-27)
Pál folyamatos aktivitásról beszél. Egy olyan folyamatnak látja a kereszténységet, ami a futáshoz hasonlít. Hasznos és épít, de komoly erőkifejtést is követel illetve erőutánpótlást, gyakorlást. Sokan megfelelő "tréningek", megfelelő "feltöltekezés", megfelelő "kondició" nélkül vágnak neki... és persze így nem megy. Így előbb kocogás, aztán vánszorgás lesz belőle, aztán másokkal „húzatják” magukat az ilyen keresztények.
Nagyon tetszik az öklözésről szóló hasonlat. Céltudatosan ütni... hm. Nem úgy tanultuk, hogy nem szabad ütni egy kereszténynek? Dehogynem szabad, de céltudatosan, mint Pál. Nem a levegőben kaszálni, hanem konkrét dolgokra csapást mérni. Alapvetően így megy ez. Korábban küzdősport-edző voltam. Mindig azt tanítottam a tanítványaimnak, hogy legyen az első ütés lehetőleg a tiéd. Ha ütnek, addig fognak ütni amíg te nem ütsz. Ha mindig te ütsz, ritkán fognak megütni. Üss jól, üss pontosan, üss oda, ahol a legkiszolgáltatottabb az ellenfél.
Nézzük hogyan mondanám ezt most mint keresztény pásztor: először te mérj csapást a Sátánra minden nap, ne várd meg amíg az első rossz dolog megtörténik veled. Ha békét hagysz a sátánnak, akkor ő nem fog békét hagyni neked.- Tegyél hát azért, hogy nyugtalanítsd, hogy folyamatosan menekülésre kényszerítsd, hogy a kötél mellől ne tudjon kijönni. Nos, így hangzik egy keresztény jó tanács. És mivel tehetsz ellene? Megvallással, dicsőítéssel, tudatosan Isten akaratának megcselekedésével.
Megsanyargatni és szolgává tenni a testet. Mit is jelent ez? A középkori értelmezés szerint talán aszkézist, de az előző vers tükrében nem azt, ellenkezőleg: kondicióba hozni. A spártaiak egész életükben "megsanyargatták" a testüket, de nem is volt náluk edzettebb, keményebb harcos. A megsanyargatás kőkemény edzésekből állt. Kedves barátom, sanyargasd meg a testedet, tedd szolgává, aki azt csinálja amit mondasz neki, s ne te állj vissza mert ezt vagy azt már nem bírod. Az Evangéliumhirdetés állóképességet igényel, Pál különösen tudta ezt, ismerve a megtett missziói útjait, átélt viszontagságait, fizikai adottságait. Figyelj hát oda, hogy tiszta, de ugyanakkor erős, stabil, minőségi temploma lehess a benned levő Szentléleknek
Örökölhet-e áldást Izmáel népe is?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése