2015. március 29., vasárnap



Márk 11:9-10,-„Akik pedig előtte mentek és akik követték, kiáltottak, mondván: Hozsánna! Áldott, aki jő az Úrnak nevében! Áldott a mi atyánknak, Dávidnak országa, amely jő az Úrnak nevében! Hozsánna a magasságban!  
Jézus diadalmas jeruzsálemi bevonulását ünnepli virágvasárnap az egyház: a nép közül sokan ruhájukat terítették az útra, mások ágakat törtek a fákról, s eléje szórták. Az előtte járó és utána tóduló sokaság így kiáltott fel: „Hozsanna Dávid fiának! Áldott, ki az Úr nevében jön! Hozsanna a magasságban!" (Mt 21, 8).
Az ókorban szokás volt a Közel-Kelet országaiban, hogy az arra méltó személyek útját valamilyen módon befedjék. Mind a négy evangélium szerint az emberek megadták Jézus Krisztusnak ezt a tiszteletet. Máté, Márk és Lukács apostolok szerint az emberek a felső ruháikat az útra terítették és gallyakat vágtak a fákról, János pedig pálmaágakról számol be.

Virágvasárnap, a keresztény kultúra országaiban kiemelten fontos ünnep, melynek hagyományára gazdag népszokáskincs épült.

Mámoros boldogsággal így köszöntötték a bevonulót: Áldott, aki jő az Úrnak nevében, áldott a mi atyánknak, Dávidnak országa, amely jő az Úrnak nevében. - De hát micsoda bűn nyilatkozik meg ebben? Nézzük meg!

Kevés kivétellel ugyanaz a tömeg ordítozta nagypénteken a feszítsd-meg-et, mint amelyik pár nappal előbb virágvasárnapon a Hozsánnát énekelte.

Jézus ma nem egy városba, egy közösségbe, hanem egyénenként egy – egy ember szívébe szeretne bevonulni,.
Hogy ott hozzon változást.
Ma a 21-században, hányan engedik meg ezt Jézusnak???
És hányan lesznek akik nagypénteki tömeghez csatlakoznak??
Mindenki magánvak adjon választ még ma!!
„ Mert ma ha az Ő szavát halljátok ,meg ne keményítsétek a ti szíveteket!!”
„Annak okáért amint a Szentlélek mondja: Ma, ha az ő szavát halljátok, meg ne keményítsétek a ti szíveteket!…” (Zsid. 3:7-8)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése