2013. október 20., vasárnap



Elmélet vagy Gyakorlat ? 

Bizony nem mindegy erre a kérdésre a válasz. Úgy hiszem, sokan értenek ezzel egyet. Nem mindegy, hogy valaki milyen iskolába jár és hogy milyen tudással lép majd ki az „életbe”. Úgy tartják a már munkában lévő emberek, hogy a legtöbb oktatási intézménybe kevés időt fordítanak a tanulók elméleti tudását a gyakorlatba való beépítésével. Igaz, hogy a gyakorlat csak úgy lehet sikeres, ha meg van hozzá a megfelelő elméleti tudás is.
A kérdés ma felénk függetlenül a korosztálytól, hogy mi, akik az élet iskolájában járunk és egy a tanító mesterünk, mi mit sajátítunk el magunknak?
Jézus Krisztus az egyedüli Mester, aki az Ő igéjén keresztül megtanít minket mindenre, ami az élethez szükséges. Ő az, aki mindent megélt és példát hagyott nekünk a magaviseletben és a kitartásban. A Biblia, ami megörökítette a XXI. század emberének ezeket, a példákat.                   De a Biblia önmagában csak lapok gyűjteménye, mint bármely más könyv, csak elmélet. Lehet gyönyörködni benne és csodálkozni miken mentek keresztül személyek benne és Jézus. Lehet erősödni a biztató igék által. Lehet találni reményt, adó szavakat, megható történeteket, de ezek csak leírt betűk, semmi több, mint elmélet.
Mint ahogy az élet sem működik gyakorlat nélkül, úgy a hívő élet sem.
Hiába olvasunk öröm üzenetet, bíztatást, reményt, ha az életünk tele van csüggedéssel, aggodalommal, kilátástalansággal. Ha mi így érezzük magunkat, akkor mi van azokkal, akik kezében nincs semmi, ami reményt adjon.
Csodálkozunk, hogy az életünkbe nincsenek változások és áttörő csodák. Pont azért nincs, mert kedves barátom a te életedben a Biblia, még csak elméleti tudás.
Amint kilépsz a komfortzónádból, és abba hagyod az aggodalmat és megéled, amit olvasol az életed változni fog. Ha megéled, a következőket a nehéz pillanatokban minden változni fog.
„Ne aggódjatok tehát, és ne mondjátok: Mit együnk? – vagy: Mit igyunk?  Vagy: Mit öltsünk magunkra? Mindezt a pogányok kérdezik; a ti mennyei Atyátok pedig tudja, hogy szükségetek van minderre. De keressétek először az Ő országát és igazságát, és ezek is mind ráadásul megadatnak nektek. Ne aggódjatok tehát a holnapért, mert a holnap majd aggódik magáért; elég minden napnak a maga baja.” ( Máté 6. 31-34 )
Tudunk mi már sok mindent, sok igét, történetet. Engedjük akkor Istent, hogy megteremtse nekünk a helyzetet, ahol megpróbálhatjuk magunkat és meglátjuk, hogy mennyire volt elég eddig az elméleti tudás és meglátjuk, miben kell fejlődni.
Ne felejtsük el ebben az iskolában nincs közép osztályzat sem évismétlés.
Egy osztályzat 1 év. Egy élet. Kárhozat vagy Örök élet Istennel.
Az évnek még nincs vége. Van, akinek most kezdődött és van, aki már régen elkezdte járni. Bárhol tartasz most akár rajta vagy akár még előtte az élet nem játék. Tanulj sokat, majd éld meg a gyakorlatban! Érdemes végig csinálni. Az évzárón megismered Mestered és hatalmas ünnepség lesz, aminek soha nem lesz vége.  Légy részese

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése